Com es pot prevenir el càncer colorectal? Què ha de tenir en compte una persona ostomitzada? Per a què serveix el programa de cribratge d'aquest tipus de càncer? Aquestes són algunes de les preguntes que es respondran avui a la tarda a la xerrada que ha organitzat el servei d'Oncologia de l'Hospital Sant Bernabé de Berga. La cita és a les cinc de la tarda a la sala d'actes del centre amb un objectiu clar: posar al damunt de la taula i resoldre tots els dubtes que existeixen al voltant del càncer de còlon.

La xerrada anirà a càrrec de professionals de l'Hospital com Pasquale Mazzeo, cirurgià; Carme Grau, infermera responsable del Programa de Cribratge de Càncer Colorectal del Berguedà; Cristina Vidal, infermera estomaterapeuta d'Althaia; i Neus Cols, presidenta de l'Associació Catalana d'Ostomitzats.

El juny del 2016 es va començar a desplegar al Berguedà el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte, adreçat a tota la població d'entre 50 i 69 anys de la comarca, aproximadament unes 10.000 persones residents al territori. Aquest col·lectiu rep una carta on se'ls exposa el funcionament del programa i se'ls explica com participar-hi.

A Catalunya cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte. L'objectiu principal d'aquest programa de detecció és reduir la incidència i la mortalitat del càncer de còlon i recte a través de la detecció i el tractament dels pòlips colorectals i del càncer de còlon i recte en fases inicials.