Unes 400 persones van concentrar-se ahir al vespre a la plaça de Sant Pere per rebutjar la sentència del Jutjat Penal 2 de Manresa que condemna a 6 mesos d'inhabilitació i a una multa de 540 euros l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per no haver despenjat la bandera estelada durant dues convocatòries electorals el 2015, tot i el requeriment de la Junta Electoral. Venturós ha estat condemnada per un delicte de desobediència i va ser jutjada el 21 de maig d'enguany. Representants de diferents entitats van llegir un manifest per denunciar que la inhabilitació de Venturós suposa «l'anul·lació i la liquidació dels nostres drets democràtics, de la voluntat popular que va ser expressada en els comicis electorals del maig del 2015».

El teixit associatiu berguedà «i des del poble organitzat buscarem maneres de revertir aquesta situació i de deixar sense efecte una sentència que, a part de ser una absurditat, creiem que va en contra de les nostres llibertats fonamentals. No reconeixem la sentència i no tenim intenció d'acatar-la». Entre els representants polítics a la concentració, ahir, cal destacar la presència d'alcaldes i regidors de diversos municipis de la comarca i comarques veïnes, així com representants d'entitats sobiranistes i companys de Venturós com Eulàlia Reguant.

Estudien no recórrer

En declaracions a Regió7, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), va dir que «en principi el plantejament que estem fent és el de no recórrer aquesta sentència entenent que els jutjats i tribunals de l'Estat ja ens han donat una resposta». Per aquest motiu, «creiem que potser no cal continuar per via judicial i sí obrir nous fronts que ens permetin una legitimitat més àmplia, que ens permetin continuar treballant a la ciutat i també desenvolupar una estratègia d'invalidar aquesta sentència en l'àmbit efectiu».

A hores d'ara «els mecanismes i estratègies» per fer efectiu aquest plantejament encara no s'han concretat . «Hem de trobar la manera de no arribar al que voldria l'Estat a través d'aquesta sentència, que seria invalidar per una banda tots els vots d'aquesta ciutat perquè així es conforma el ple d'acord amb els resultats de les eleccions del 2015. I, per altra banda, generar espais de treball» per assolir la resposta unitària que es busca.

Ahir a la tarda, abans de la concentració a la plaça de Sant Pere, va tenir lloc una trobada de la plataforma d'entitats creada per donar suport a l'alcaldessa de la capital berguedana pel cas de l'estelada. En aquesta trobada celebrada al Casal Cívic es va posar damunt la taula la situació actual. Tanmateix, no es va prendre cap acord. Els representants d'entitats i col·lectius que hi van participar traslladaran la informació a la resta de membres de les seves associacions i en els propers dies hi haurà noves reunions. Així ho va explicar Roser Valverde, que és la portaveu de la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga.

Pel que fa als partits polítics, dijous es va celebrar una primera reunió amb representants dels grups municipals i no hi va haver cap acord. És previst que se celebrin més trobades per aconseguir una posició unitària com reclamava la dirigent berguedana dijous en conèixer la sentència.

Per la seva banda, Montse Venturós va admetre que si finalment acaba no presentant recurs a la sentència d'inhabilitació, això li obre la porta a tornar-se a presentar com a alcaldable a les eleccions municipals del 2019. De tota manera, la dirigent berguedana ha declarat que encara no ha decidit res.