La vicepresidenta de la Societat Micològica de Catalunya, Laia Ribas, parla d'una «molt bona temporada» de moixerons, i apunta que aquests bolets no són tan coneguts perquè costen de trobar.

Que es facin tants bolets a la primavera sorprèn.

De fet, hi ha bolets que generalment el seu pic està a l'entorn del juliol i l'agost, o el juny en moltes zones del Pirineu. Ara ja hem arribat a l'època dels ceps o rossi-nyols, que s'han avançat a la temporada.

Si són habituals, per què no són coneguts els que surten a la primavera?

És cert que la primavera es poden trobar bolets comestibles als boscos, però és possible que hi anem i no n'hi trobem. I això fa que els bolets a la primavera no siguin com els de la tardor, que en vas veient i trobant a molts llocs. Aquesta diferència fa que la gent no vagi a buscar bolets en aquesta època de l'any. Es troben a llocs molt concrets i s'ha de conèixer molt bé el territori i, a part, les condicions climatològiques han d'acompanyar.

Els boletaires parlen d'una temporada de bolets de primavera molt bona.

Gràcies a les temperatures que hem tingut en els darrers mesos n'han sortit més, però no amb la diversitat com es podia haver espertat, i tenim dubtes de per què hi ha hagut bolets de primavera molt concrets, com el moixeró, que han sortit en una quantitat important i no altres espècies. I és que, a més, teníem una humitat òptima. En tot cas n'hi ha hagut més perquè hem tingut una primavera poc càlida. Feia una mica de fred.

On s'han pogut trobar els bolets de primavera?

A totes les comarques prepirinenques i pirinenques. De fet, quan acaba l'hivern, ja trobem bolets. Hi ha el marçot, però no és un bolet que n'hi hagi gaire. I després la múrgola, que és molt típic de primavera. I és molt variable. Pot ser que un any en surti molt i el següent no en trobi ningú. És especial i trobar-ne costa bastant, com a mínim a mi em costa molt. El moixeró és l'altre gran bolet conegut de la primavera. També es diu Sant Jordi, perquè surt a l'abril, més o menys quan se celebra la diada.

Tot i que a la primavera surten bàsicament els boletaires experimentats, aquesta bona temporada ha fet que més gent en surti a buscar?

Sí, potser s'ha vist una mica més de gent als boscos. Perquè quan hi ha humitat, la gent pensa en bolets, però, com deia, és més complicat trobar-ne en aquestes èpoques de l'any i això fa que no hi hagi la massifiació de gent dels mesos de tardor. També és cert que la primavera al bosc va gent que vol veure la floració de la primavera, i per tant hi ha persones al bosc que no són boletaire.