Ho han aconseguit. Xevi Generó i Lídia Molano podran descansar a partir del proper hivern. Els guardes del refugi d'Ensija, situat a 2.156 metres d'altitud, han aconseguit sumar la quantitat de diners necessària per abastir-se de llenya, bombones de butà, sacs de pèl·let i també conserves per passar dos hiverns i dos estius sense haver de patir per no poder atendre els excursionistes que s'allotgen o passen per l'equipament. Gràcies a una campanya de micromecenatge que han tancat amb èxit, els guardes podran contractar quatre càrregues d'helicòpter que els permetran omplir el rebost i el magatzem a partir d'aquest mateix hivern. L'única manera de poder transportar tot el material necessari és amb un helicòpter. Fins ara, ho han fet a peu.

Tal com ja va explicar aquest diari (vegeu Regió7 del 17 d'agost), els guardes han comptabilitzat durant tota la temporada un total de 229 quilòmetres recor-reguts a peu, amb un desnivell acumulat de més de 19.000 metres, i més de 850 quilos carregats per transportar el material necessari per fer funcionar el refugi. «Tenim molts avantatges, un d'ells la tranquil·litat que es respira aquí dalt, però aquest aïllament també ens genera algun inconvenient, com el del transport. Només s'hi arriba a peu i això ens complica la vida a l'hora de transportar tot el que necessitem», explicava aquesta setmana Xevi Generó.

Una campanya de difusió

Després d'una campanya a través de les xarxes per donar-se a conèixer i explicar la seva situació, aquesta tardor han obert un Verkami per aconseguir 3.000 euros per a la contractació de càrregues d'helicòpter per abastir-se per uns quants mesos. «Estem molt contens perquè només en un dia vam assolir l'objectiu de 3.000 euros que ens havíem marcat», explica. Amb aquests diners, podran contractar quatre viatges d'helicòpter amb una capacitat de transportar 800 quilos en cada trajecte, per equipar-se de llenya, bombones de butà, sacs de pèl·let i diversos aliments que es puguin conservar durant uns mesos al refugi. «Com que vam veure que la gent havia respost molt positivament, vam marcar-nos un segon objectiu: arribar als 5.000 euros», explica. En una setmana, també van assolir la quantitat. Aquests diners, tal com ha explicat Generó, s'utilitzaran per fer millores al refugi per a un major confort dels usuaris. Tot i que les accions encara estan per detallar, esperen poder remodelar les habitacions, reestructurar la zona d'entrada, instal·lar una nevera i un congelador de baix consum, o realitzar millores als entorns més propers del refugi. «Fins al dia 30 de novembre la campanya de mecenatge continua oberta a la xarxa, i tots els diners que anem rebent els invertirem en aquestes actuacions», ha assegurat.

Viatges el desembre

Generó i Molano estan molt agraïts als més de 200 mecenes que han col·laborat en el seu projecte. Tots ells rebran a partir del gener les recompenses marcades, com descomptes per passar la nit al refugi, i regals de diverses empreses i entitats col·laboradores, entre d'altres. Els guardes del refugi han concretat que els propers dies acabaran de tancar les dates en què realitzaran aquestes càrregues, però calculen que serà durant la primera setmana de desembre, amb la voluntat de poder funcionar a ple rendiment i amb tot el material necessari els caps de setmana d'hivern que es pugui obrir el refugi, la seva temporada alta gràcies a la neu que s'acumula a la zona.

Amb la tranquil·litat que els suposa poder realitzar quatre trajectes amb helicòpter per omplir els magatzems i el rebost per a un parell d'anys -si més no del que els és impossible portar a peu, com són les bombones de butà-, els guardes del refugi esperen poder oferir un millor servei als passants i als visitants que passen la nit a l'establiment.

"Esperem obrir més dies i poder oferir un millor servei"

Tal com explica Xevi Generó, fins ara es veuen obligats a demanar un mínim de persones per poder obrir els caps de setmana d'hivern. «Ens costa molt escalfar l'espai, i necessitem un mínim de persones perquè ens surti a compte», i més fins ara, amb les reserves sota mínims. «Ara, si veiem que un cap de setmana d'hivern és factible obrir pel bon temps, i el grup no arriba a deu, potser ens ho podrem plantejar. A partir d'ara esperem obrir més dies i poder oferir un millor serveis als nostres usuaris», assegura. Destaca, però, que es tracta d'un refugi «petit» i en una «situació privilegiada» i autogestionat. Durant aquesta temporada calculen que hi poden haver passat la nit entre 400 i 500 persones, tot i que la xifra de visitants que passen per l'equipament és molt superior. «Estem en un lloc molt accessible durant la temporada de primavera i estiu i hi passa molta gent».