L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha enllestit el Pla de seguiment i control de la qualitat de l'aigua que revisa els punts de seguiment de la qualitat de les 383 masses d'aigua de les conques internes de Catalunya per fer seguiment de la seva evolució i identificar actuacions de millora. El pla per al període 2019-2024 que s'ha posat a informació pública preveu més de 5.450 punts de control a rius, aigües subterrànies, embassaments, estanys, zones humides i aigües costaneres, i incrementa les freqüències de mostreig respecte al pla vigent fins ara.

El nou pla inclou 2.269 punts de control de les aigües subterrànies. Igualment preveu fer el seguiment de l'estat dels rius per mitjà de 1.430 punts de control per analitzar l'estat ecològic, els cabals de manteniment, la presència de substàncies prioritàries, el control de sanejament i d'espècies invasores com ara el musclo zebrat que hi ha al pantà de la Baells, entre d'altres.

La resta de punts de control fixats en el programa són als embassaments (un total de 99), en estanys (9 punts de control), en zones humides (307) i a les aigües costaneres (1.338).