Els pobles petits del Berguedà han constituït sense incidències totes les meses electorals aquest 14-F. Els suplents de l'única mesa que hi ha a Vilada han rebut amb satisfacció la notícia quan passaven pocs minuts de les nou. I és que la Junta Electoral va acordar que, en cas que fos necessari, els suplents d'aquesta població s'haurien de desplaçar a Sant Jaume de Frontanyà, un poble amb tan sols 29 habitants. Laureano Garcia és un dels suplents que ha viscut amb neguit aquesta situació, ja que no veia gens bé l'acord de la Junta i respira tranquil després de saber que no s'ha de moure. El mateix alcalde de Vilada, Quim Espelt, assegura que van rebre al notícia amb "estupefacció" i diu que ha generat "molt alarmisme" al poble. Recorda que a Regió7 pots seguir les eleccions a Catalunya en directe.

La notícia que la mesa de Sant Jaume de Frontanyà s'havia constituït sense incidències ha estat molt ben rebuda a Vilada. Els sis suplents que s'esperaven al local electoral estaven impacients per saber si s'haurien de desplaçar al municipi veí, ja que la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Berga va acordar que, si l'única mesa de Sant Jaume de Frontanyà no es podia constituir, podria moure suplents de Borredà o de Vilada.

Es dona el cas que Sant Jaume de Frontanyà té només de 29 habitants i, per tant, descomptant els majors de 65 anys i els nens, hi havia molt poca gent disponible per estar a la mesa en cas que hi hagués alguna baixa entre les 9 persones designades, comptant els titulars i suplents. La notícia de poder desplaçar veïns d'un municipi a l'altre, però ,no va ser gens ben rebuda a Vilada.

Laureano Garcia era el primer suplent del president de mesa de Vilada. Assegura que va assabentar-se de la notícia perquè el mateix alcalde va trucar-lo, però critica que no ha rebut "cap comunicació oficial d'aquesta decisió". Garcia lamenta que "venim d'un confinament municipal de diverses setmanes en què no ens hem pogut moure. Vivim en un poble amb moltes segones residències i hem vist com molta gent se saltava els confinaments i, en canvi, els que hem intentat fer les coses bé ens trobem amb això". En saber que no s'hauria de desplaçar, Garcia ha admès que respira més tranquil, ja que conviu amb una persona de risc.

De la seva banda, l'alcalde de Vilada, Quim Espelt, relata que van rebre la notícia amb molta "estupefacció". Espelt explica que el municipi de La Pobla de Lillet està més a prop de Sant Jaume de Frontanyà que no pas Vilada, malgrat que aquest no va ser inclòs en els supòsits. Per això, van presentar una instància i assegura que la resposta va ser sorprenent: "Ens van dir que la carretera que comunica Sant Jaume de Frontanyà amb la Pobla de Lillet no està asfaltada i ja fa temps que ho està. Això demostra que no es coneix gens el territori".

Espelt explica que aquesta situació ha generat "molts alarmismes" al poble i creu que això ha fet que "haguem tingut més baixes". Segons ell, "hi ha tres persones suplents que han presentat al·legacions per no estar a les meses, però no ho haguessin fet en cas que se'ls hagués garantit que es podien quedar a Vilada". Això, diu, "ens ha comportat molta més feina d'organització".

A partir de les 20 h consulta els resultats de les eleccions a Catalunya.