L’escassetat de pluges dels últims mesos ha fet aflorar de nou el problema del subministrament d’aigua al Santuari de Queralt. De fet, l’indret més emblemàtic pels berguedans i berguedanes no disposa, a dia d’avui, ni d’un subministre regular i estable d’aigua ni d’un ascensor en funcionament.

L’any 2016 es va substituir la canalització en el camí de l’aigua, canviant una canonada de fibrociment que es trobava en mal estat per una de polietilè i els treballs van permetre la canalització de la font Perdigall al dipòsit de Sant Joan i la del dipòsit de Sant Joan a Queralt. Però l’arribada d’aigua depèn del règim de pluges.

Després d’uns mesos de primavera amb valors només lleugerament inferiors a la mitjana climàtica -i un juny fins i tot més plujós de l’habitual-, la calor i les poques precipitacions de l’estiu han estat el principal causant que la captació d’aigua quedés seca.

Aquest juliol, l’estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya al Santuari de Queralt tan sols ha registrat 13,7 litres de pluja. Això suposa un 70% menys de precipitació respecte al que és normal en aquest mes i gairebé un 90% de la comptabilitzada el juliol del 2020.

Els registres de precipitació no estan sent gaire més generosos durant el mes d’agost. Fins aquest dimarts 24 d’agost, han caigut 34 litres, dels quals més de la meitat -18,1- es van comptabilitzar aquest mateix dia. Aquesta xifra, però torna a estar molt lluny dels més de 150 litres de l’agost de l’any anterior.

Des de la nova canalització del 2016, l’altre precedent que trobem de que el santuari es quedi sense aigua és a principis del 2018. Aleshores, es vivia un episodi de sequera que ja s’arrossegava dels últims mesos de l’any 2017. L’aleshores regidor d’Urbanisme de Berga, Oriol Camps, va afirmar que sense les obres de la xarxa d’abastament l’escassetat d’aigua al santuari hagués arribat abans.

Davant la problemàtica, l’alternativa que han plantejat els respectius governs liderats per la CUP és pujar-hi aigua en camions. Així ho ha confirmat a aquest diari el regidor d’Urbanisme del consistori, Aleix Serra.

La solució passa per fer arribar l’aigua des de Berga (o algun altre municipi proper) i bombejar-la al santuari o bé tenir un gran dipòsit que permeti omplir-lo a l’hivern per passar tot l’estiu, o etapes de sequera. Si el santuari ha de prestar un cert servei turístic, a aquest espai li cal tenir una garantia d’aigua.

Junts per Berga ha recordat que el 2018 hi havia disponible una subvenció de la Diputació perquè l’aigua es bombegés des de Castellar del Riu i el PSC demana que es prenguin decisions. Insisteixen també en el poc atractiu que tindrà el santuari de cara a dinamitzar-lo en un futur si la problemàtica del subministrament d’aigua persisteix.