Segueix-nos a les xarxes socials:

Cues a pastisseries de Berga per comprar la mona de Pasqua

Els pastissers valoren positivament les vendes d'enguany

Cues a pastisseries de Berga per comprar la mona de PasquaAnna Costa

La tradició que els padrins regalin la mona als fillols es manté ben viva i el Diumenge i el Dilluns de Pasqua són dies forts a les pastisseries. Aquest any la venda de mones és bona, segons coincideixen els pastissers, que esperen igualar o fins i tot superar les xifres de l'any passat, quan ja es van recuperar els registres prepandèmia.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre més de 700.000 mones artesanes a tot Catalunya i assegura que els preus han pujat "molt poc" per l'impacte de la inflació. 

A Berga, aquest migdia els pastissers no donaven a l'abast. A les hores punta s'han fet cues per exemple a la Dolceria Pujol, a tocar de la plaça de Sant Pere, i la Dolceria Alberich del carrer Major, on calculen vendre unes 1.500 mones i unes 700 figures de xocolata, segons el pastisser Jordi Alberich.

Dolceria Alberich de Berga, aquest diumenge la migdia

La varietat de gustos és àmplia, amb les clàssiques mones de mantega, de fruita, de nata i de xocolata, entre d'altres: "Són les que tenen més sortida", assegura Alberich, que fa una bona valoració de les vendes d'aquest Diumenge de Pasqua: "per a nosaltres ha estat el dia fort, i demà dilluns ho acabarem de rematar". Es tancarà una setmana forta per als pastissers, els obradors no han parat i la campanya serà bona: "Hem tingut una bona Pasqua".

La Pasqua, juntament amb el Nadal, són les èpoques estrella per als pastissers, que a part dels tradicionals pastissos omplen els aparadors de figures de xocolata. L'oferta és àmplia. Per exemple, el pastisser Albert Dorna, de la Dolceria Pujol, ha elaborat ous de totes mides i colors, figures de Disney, de Messi, del Barça (com per exemple Alèxia Putellas i Lewandowski) i de la Patum, a part de les personalitzades: "Són dies de feina a l'obrador, i a les botigues tant aquest diumenge com dilluns hi haurà molta feina". Tot i això, Albert Dorna lamenta la poca neu al Pirineu aquesta Setmana Santa: "El turisme de neu ens hagués fet augmentar encara més les vendes de mones".

Són dies que a les pastisseries es treballa fort, però hi ha recompensa. "El balanç és positiu" assegura Albert Dorna mentre a la botiga és constant l'entrada de clients que s'emporten la mona que tenien encarregada, ja sigui de mantega, de fruita, de nata o una sacher, i de totes les mides: "Aquest any han tornat a tenir sortida les mones grans, d'un quilo i mig o dos quilos, que els anys de pandèmia no es venien".

Una nena mirant figures de xocolata a la Dolceria Pujol de Berga, aquest Diumenge de Pasqua

Les mones són el dolç per excel·lència de la Pasqua i són les postres de la majoria de cases. Se n'han d'abstenir al·lèrgics i intolerants, tot i que cada vegada més les mones sense sucre s'obren pas a les pastisseries i els negocis s'adapten a les noves necessitats dels clients substituint ingredients però mantenint la tradició. No és el cas de la Dolceria Pujol i la l'Alberich de Berga. No fan mones sense gluten ni sense lactosa: "No ho toquem, per als al·lèrgics no tenim mones perquè és complicat", comenta Jordi Alberich. I en la mateixa línia, Albert Dorna diu: "Evito problemes perquè no tinc l'obrador preparat".

Venda de mones a la Dolceria Pujol

Clienta amb quatre mones sortint de la Dolceria Pujol

Prem per veure més contingut per a tu