L'Ajuntament de Puigcerdà va iniciar ahir l'era de CiU amb el primer ple municipal, el qual va servir per fixar les assignacions que cobraran cada un dels dotze regidors i l'alcalde. En un debat per evidenciar que tothom està conscienciat de la crisi econòmica, l'equip de govern va aprovar rebaixar-se el 5% les assignacions i dos dels tres membres de l'oposició van anunciar que renuncien al 100% de l'assignació en favor d'alguna causa solidària local.

L'alcalde, Albert Piñeira, va anunciar que per tal de començar a fer una gestió "austera i eficaç", l'equip de govern es redueix el 5% el que cobraran ell mateix i els seus nou regidors -que no és un sou, sinó una retribució per assistències a reunions amb un llindar màxim- i treu una tinència d'alcaldia per quedar, doncs, en tres. Amb aquesta retallada, l'alcalde de Puigcerdà cobrarà 939,97 euros bruts el mes, els tres tinents d'alcalde 627,33 euros, i els altres regidors del govern, 548,15 euros el mes. Piñeira va considerar que és una de les retribucions a governs municipals més baixes de Catalunya i va admetre que en el futur Puigcerdà haurà d'encetar el debat d'incorporar càrrecs a plena dedicació amb un sou establert, tal com fan molts ajuntaments.

Davant d'aquesta rebaixa, el grup d'Endavant Cerdanya, a l'oposició, va anunciar que dos dels seus tres membres renunciarien a les seves remuneracions en favor d'alguna causa social. En aquest sentit, Piñeira va alertar que per qüestions legals no podia retirar-los la retribució i que, en tot cas, haurien de ser els regidors qui la destinessin al que volguessin després de rebre-la.

En nom d'EC, Lourdes Porta va dir que "nosaltres ens agafem a les paraules de l'alcalde que es rebaixava el sou el 5% i nosaltres en els rebaixem el 100%". Els regidors de l'oposició cobraran 65,82 euros per assistència al ple municipal.

El primer ple també va servir per fixar l'organització municipal i distribuir els regidors en els òrgans públics. L'equip de govern va aprovar amb la unanimitat també de l'oposició la major part dels punts proposats, com ara el de celebrar plens el segon dilluns dels mesos parells a les 9 del vespre -després de consultar-ho als tretze regidors- i junta de govern cada setmana. Igualment es va crear la junta de portaveus, un òrgan nou on també serà present un representant de l'oposició per tal de planificar el debat abans dels plens. Piñeira va remarcar que amb aquestes mesures demostra que vol ampliar una política de "mà estesa" i va instar els regidors d'Endavant Cerdanya a tenir, també, algun gest similar.

Intercanvi d'arguments

L'únic punt on van discrepar el govern i l'oposició va ser en el de la distribució de regidors en els patronats i organismes públics que depenen de l'Ajuntament. L'equip de govern es va repartir els càrrecs sense atorgar representació a l'oposició. En aquest punt, Porta i Piñeira es van retreure haver canviat de parer respecte a fa quatre anys, quan tots dos ocupaven el lloc de l'altre i cada grup va reivindicar la posició contrària a la d'ahir. L'alcalde va esgrimir que la nova proporcionalitat de la sala de plens, amb deu regidors de CiU per tres d'EC, feia lògica la decisió perquè en cada òrgan l'Ajuntament hi ha de posar entre un i tres regidors.