La Seu d'Urgell ha celebrat els actes d'homenatge a Esteve Albert, autor del Retaule de Sant Ermengol, amb bona afluència d'assistents. Les activitats organitzades dissabte per recordar la figura de l'impulsor de l'espectacle que es representa a la capital de l'Alt Urgell des del 1957 van ser seguides per nombroses persones de la vila, així com la família de l'homenatjat.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el director de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat, Lluís Puig, van ser els encarregats d'inaugurar l'exposició itinerant Esteve Albert, vida i obra, que es podrà visitar fins a final de mes al centre cívic de la ciutat. Batalla va destacar la gran tasca de creació escènica que va fer Albert a la geografia catalana i el fet que els seus muntatges, com el Retaule, són "una eina de promoció turística important per a les localitats catalanes on es fan i una forma de difondre el patrimoni cultural artístic de les ciutats". D'altra banda, Puig va remarcar la importància de tenir en compte les manifestacions del patrimoni immaterial, com ara el Retaule.

Un cop inaugurada l'exposició, es va projectar el reportatge-documental elaborat per Jesús Galindo i Toni Lombarte, dedicat a la història del Retaule de Sant Ermengol, fent referència als inicis i la tasca d'Esteve Albert. La producció s'ha basat en els records d'aquells que van viure les primeres representacions de l'espectacle i que van conèixer Esteve Albert i van i treballar-hi. De fet, minuts més tard alguns van protagonitzar la taula rodona que va servir per recordar com va néixer el muntatge amb alguns dels que havien treballat per impulsar-lo el 1957. Van parlar Javier i Jesús Galindo i Celest Puy.

Per altra banda, ahir es va celebrar la darrera de les funcions del Retaule previstes per a l'edició d'enguany.