Els assajos per participar en el ball cerdà de la Festa Major de la Seu d'Urgell es van iniciar ahir, dilluns. Aquesta dansa és un ritual que es fa el diumenge de festa major, que enguany s'escau en el dia 27, a la plaça Patalín, amb l'acompanyament d'una cobla i, habitualment, davant d'una gran afluència de públic.

Els assajos, que tindran lloc fins aquest divendres, dia 25, al pati de les Monges, es fan en tres torns diferents, en relació amb les edats dels participants. Els balladors de fins a 8 anys assagen a les sis, els de 9 a 15 anys ho fan a les set, mentre que els més grans de 16 s'hi posen a les vuit.

El ball cerdà és una dansa elegant i arrelada a la població i hi prenen gran rellevància elements coreogràfics i musicals, tanmateix com històrics, socials i estètics. L'any passat, abans de l'edició del ball, es va anunciar, per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, la seva proclamació com a element festiu patrimonial d'interès nacional, cosa que ha afavorit la seva popularitat, especialment més enllà de la comarca. Així doncs, d'aquesta manera, es consolida encara més com un dels elements culturals més importants i preuats de la Seu.

De cara als assajos, l'organització fa consideracions com que els pares no entrin al recinte, que els balladors siguin puntuals, que vagin degudament calçats i, en el cas de les noies, portin faldilla ampla i mocador i, a més, recorden que és imprescindible participar un mínim de dos dies en l'assaig per poder formar part del ball de diumenge, especialment per als balladors infantils i mitjans, i és obligatori assistir al darrer. L'Associació del ball cerdà també requereix que els balladors i balladores que es vulguin fer fotografies diumenge estiguin a la plaça 30 minuts abans de l'inici del ball.

Associació del Ball Cerdà

Enguany, destaca la creació de l'Associació del Ball Cerdà, que aplega un centenar de persones que organitzen la dansa, entre balladors i balladores, i els seus pares i mares. L'objectiu és unificar criteris i normes per al bon funcionament, alhora que es tracten qüestions relatives al vestuari, els horaris o les edats dels participants, entre d'altres.