Els dos excursionistes de Sabadell, ell de 57 anys i ella de 43, han sobreviscut dos dies al ras amb temperatures al voltant dels dotze graus negatius en un entorn amb 30 cm de neu, però podrien molt fàcilment no haver-ho superat. De fet, els agents de l'operatiu, que a primera hora volien activar una recerca amb drons, ja treballaven amb poques esperances. Davant aquesta situació, els dos caps operatius d'un i altre costat de la frontera van aprofitar el cas per fer una crida a la responsabilitat a l'hora d'accedir a la muntanya.

El cap del cos de CRS d'Osseja, Eddie Marty, va remarcar que «cal tenir experiència per anar a la muntanya, i més quan fa mal temps, perquè si s'ha de fer un rescat és molt més complicat i s'ha de fer tot a peu i invertint set i vuit hores en el que faries en una, tot es complica molt més». Per la seva banda, Boya va emfatitzar que la gent «segueixi els consells d'autoprotecció, que siguin previsors, que es planifiquin la sortida, que vagin equipats i que, davant el dubte de trobar-se amb problemes per la previsió meteorològica, ho deixin per a un altre dia; perquè al final hem de ser curosos amb la nostra seguretat perquè després també involucrem la seguretat dels equips d'emergència».

«El mòbil no és suficient»

El cap dels Bombers va remarcar que el mòbil no és suficient per anar a la muntanya i va aconsellar, en tot cas, portar més d'una bateria per al telèfon i per al GPS.