Un helicòpter de la Companyia Republicana de Seguretat (CRS) de la policia francesa va trobar vius ahir, dilluns, a primera hora del matí, els dos excursionistes de Sabadell (un home de 57 anys i una dona de 43), perduts des de dissabte a la tarda a la Cerdanya. Tenien hipotèrmia i estaven en estat de xoc, però amb vida després de passar 48 hores amb temperatures molt severes.

Els agents van veure un moviment al costat d'una roca enmig d'un pla nevat des de l'aparell i, després de dubtar si es tractava d'un animal, van apropar-s'hi i van veure que eren els senderistes. Segons va explicar l'agent que els va trobar, Anthony Firon, els dos excursionistes estaven en «estat de xoc», fins al punt que en tota la maniobra d'aproximació de l'helicòpter no van fer cap moviment per assenyalar la seva posició ni per acostar-se als agents. Ell presentava pitjor situació, quiet tota l'estona, i no va reaccionar fins a arribar a l'hospital. Firon va considerar que «estaven al límit, no sé si haurien suportat més hores o un altre dia». Els excursionistes van ser traslladats a l'Hospital de Cerdanya amb símptomes d'hipotèrmia i es va donar per tancada l'operació.

Els senderistes van ser trobats al barranc de Malforat de la vall de Campcardós, a la zona de la Portella Blanca, a uns dos quilòmetres del cim del Puigpedrós, d'on van partir dissabte. Això fa pensar als agents que els han buscat que durant els dos dies s'han anat movent fent tombs en una mateixa àrea. El cap de Bombers de la Regió Central, Francesc Boya, va remarcar que els havia sorprès haver-los trobat amb vida.

Davant la gran mobilització d'agents durant dos dies en un escenari de fred i neu i l'existència d'avisos previs sobre aquest escenari, Boya va anunciar que la Generalitat estudiarà si es trasllada als dos excursionistes la seva part del cost de l'operació, extrem que preveu un decret d'Interior del 2009 a partir del qual el Govern ja ha cobrat cinc rescats. Els responsables del refugi els havien advertit que no sortissin. Boya va argumentar que «és una possibilitat», i va afegir que «hem de fer una anàlisi de tot plegat per decidir què hem de fer». L'advertiment dels responsables del refugi és un dels factors que tindran en compte els Bombers de la Generalitat.