Diferents equipaments de la Seu d'Urgell, així com també els aparadors de diversos comerços de la ciutat, es converteixen durant tot aquest cap de setmana en espais de joc en el marc de la tercera edició del Festival del Joc del Pirineu, que va obrir portes ahir amb un programa de sessions específiques per a les escoles.

L'organització ha decidit enguany centrar-se en els de rol, amb activitats que van des de la temàtica de la conferència inaugural de l'esdeveniment, a càrrec del creador del primer joc de rol a l'Estat espanyol, fins a una trobada monogràfica sobre ludificació a les aules (transformar un aprenentatge en un joc) dirigida al personal docent, entre d'altres. Per fer créixer encara més el festival i evitar que coincideixi amb altres del mateix tipus s'ha decidit canviar-ne les dates a partir de l'any que ve, quan es traslladarà al mes de març.

La sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell és on hi ha situada aquests dies la gran ludoteca d'aquest Festival del Joc del Pirineu, equipament per on han començat a passar diversos grups d'escolars i que el cap de setmana s'obrirà al públic en general. A més, es disposa d'altres espais de la capital alt-urgellenca com són el centre cultural Les Monges i l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, així com els aparadors de diversos comerços, que per primer cop impulsen un concurs que consisteix a detectar l'objecte «infiltrat» entre tots els que s'exposen.

El festival arrenca avui a 2/4 de 8 del vespre amb una conferència titulada «Aquelarres i bruixeria», a càrrec de l'historiador Ricard Ibáñez, que és el creador del primer joc de rol a l'Estat espanyol, i de la doctora en Història i membre de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell Carmen Xammar. El programa d'activitats relacionades amb la temàtica del rol també inclou una proposta que combina el videojoc i el joc de taula, dues exposicions i un espai per als adolescents al centre cultural Les Monges.

El director del certamen i també de l'empresa Cheap Films, Xavi Socias, ha explicat que l'organització del festival ha volgut centrar aquesta edició en els jocs de rol perquè avui dia «encara no es coneixen» en profunditat i ha destacat el potencial creatiu que tenen.

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, subratllava que el festival està contribuint que el joc es tingui en compte cada vegada més com una eina que es pot fer srvir més enllà de la seva finalitat lúdica, com ara dins l'entorn educatiu o el de la prevenció i conscienciació de les conductes saludables, entre d'altres.