31 de maig de 2019
31.05.2019

La Cerdanya és l'hàbitat natural del gall fer més amenaçat del Pirineu

Els últims deu anys la població d'aquesta gallinàcia protegida de grans dimensions s'ha reduït el 71%

31.05.2019 | 00:14
Un exemplar de gall fer al Pirineu a l'hivern cantant

La Cerdanya és l'hàbitat més amenaçat del gall fer: els últims deu anys han desaparegut set de cada deu exemplars. L'augment de les activitats d'oci al Pirineu, sobretot durant els mesos d'hivern, els treballs forestals, l'impacte del canvi climàtic i l'increment dels depredadors i ungulats salvatges estan fent recular la presència del gall fer al Pirineu.

La gallinàcia més gran de Catalunya, una espècie amenaçada a tota la península i que que viu als indrets freds del Pirineu, actualment té menys de 400 mascles censats a Catalunya. En els dar-rers deu anys, ha experimentat una regressió de prop del 30%. La situació més greu d'aquesta espècie és a la Cerdanya, on la reducció d'efectius ha estat del 71% en la darrera dècada, seguida de l'Alt Urgell, amb una reducció del 55%, i la Val d'Aran, de prop del 40%. A la resta de comarques, la regressió és menor, entre el 10 i el 20% al Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, on presenten una situació de certa estabilitat, com a l'Alta Ribagorça i el Berguedà. Tot i les seves importants dimensions –els mascles fan uns 95 cm des del bec fins a la cua i pesen entre 3,5 i 4 quilos–, és una espècie molt discreta que necessita boscos madurs ben desenvolupats i molta tranquil·litat. Per conèixer la població de l'espècie als Pirineus, s'ha posat en marxa una prova pilot per fer seguiment d'exemplars via satèl·lit. L'impulsen conjuntament la Generalitat i el Conselh Generau d'Aran, dins d'un projecte Interreg Poctefa. Habios, finançat amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional, que té per objectiu protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes pirinencs i de la seva biodiversitat. Té el suport del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. En aquest sentit, l'any passat es va començar la col·locació de dispositius de seguiment a alguns exemplars en fase de proves. En total, es van capturar i marcar sis exemplars: cinc mascles i una femella. En concret, dos a la comarca del Berguedà, un a l'Alt Urgell, dos al Pallars Sobirà i un a la Val d'Aran.

Aquest any, les captures d'individus ja han començat a la zona de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà i aquests dies s'estan duent a terme a la Val d'Aran. L'actuació es porta a terme amb el suport del Cos d'Agents Rurals i Forestal Catalana. Els mascles tenen una tonalitat fosca, amb plomes negres al cos, marrons a les ales i unes irisacions blau-verd al coll i el pit. Per contra, les femelles són de color marró amb una zona al pit d'un taronja pàl·lid i són més petites, ja que mesuren uns 60-65 cm i pesen al voltant d'1,5 kg.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit