La matinada de dijous ha mort un resident d'avançada edat amb pluripatologies que va donar positiu per covid-19. És el primer decés a la residència en l'actual brot. Les autoritats sanitàries són prudents a l'hora d'atribuir la mort al virus de la covid-19, perquè aquesta persona tenia altres malalties i un estat de salut molt dèbil abans d'infectar-se.

Ahir, a la Residència Sociosanitària de la capital cerdana, on hi ha diversos infectats per covid-19, i a la de Bellver, on no s'ha detectat cap positiu, es van fer proves de PCR per acabar de conèixer la realitat del brot.

Les proves realitzades anteriorment a la residència de Puigcerdà havien permès determinar el brot en 17 residents. Per poder fer un aïllament correcte, es va obrir de manera extraordinària la segona planta de l'antic hospital, a la plaça de Santa Maria, per traslladar-hi onze interns de la residència que no tenen covid-19. Aquesta planta s'havia preparat per atendre persones durant la part forta de la pandèmia, i fins ara no s'havia utilitzat. La Fundació ha hagut d'activar noves contractacions per tal de suplir el personal que té en quarantena, una vintena de professionals (el 20% de la plantilla). L'ens va fent nova contractació continuada en personal d'infermeria i auxiliar d'infermeria per fer front a les noves necessitats. David Fernàndez ha explicat que els positius estan sorgint a tota la comarca, de manera que la situació no se centra de manera exclusiva a Puigcerdà, on viu més de la meitat de la població de la Cerdanya. El gerent de la Fundació ha reclamat, però, «la col·laboració de la gent perquè tenim uns índexs de rebrot molt elevats», i ha remarcat que el fet de tenir una geografia àmplia i una densitat demogràfica baixa ha de fer més fàcil reconduir el problema i trobar-hi solucions.

Més cribratges selectius

El departament de Salut, l'Hospital de Cerdanya i la Fundació Hospital de Puigcerdà estudien un nou programa de cribratges selectius a sectors professionals i socials de la comarca per tal d'anar perfilant millor la traça dels brots de covid-19. Els nous cribratges massius es podrien realitzar ja la setmana que ve. En aquestes accions sobretot es detecten persones que són positives, però asimptomàtiques, i que poden ser un element de contagi involuntari.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha confirmat la possibilitat de fer noves campanyes de cribratges centrats en entorns socials determinats. Aquesta és una possibilitat que es debat en el grup de treball de l'Ajuntament, el departament de Salut i els serveis territorials de Salut i Vigilància Epidemiològica. Aquestes proves se sumarien a les que es van fer els dies 9 i 15 de setembre.