Tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han instal·lat a Llívia la primera estació automàtica de mesura de paràmetres físics del sòl a la Cerdanya. A Catalunya hi ha actualment 11 estacions d’aquestes característiques, ubicades bàsicament a les zones del Prepirineu i Pirineu i sempre en espais cultivats amb conreu de vinya en alçada. En aquest sentit, l’estació de l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya s’ha instal·lat a un punt de la finca vitivinícola de Llivins.

La geòloga de l’organisme públic, Lola Boquera, va explicar que el projecte consisteix en crear una xarxa de estacions de paràmetres físics del sòl que estaria formada, a finals d’aquest 2021, per 14 estacions. La de Llívia és la número 11 i la primera que es va instal·lar va ser en el 2015, a la Conca de Tremp.

«És una xarxa que a banda de tenir els tradicionals sensors i aparells meteorològics mesura també la temperatura i la humitat del terreny a diferents profunditats. I per fer-ho es posen quatre sensors a 5, 20, 50 i 100 centímetres», va dir Boquera.

Les dades tindran diferents utilitats com ara classificar el tipus de sòl segons la humitat i la temperatura del terreny. També es podran fer estudis hídrics i controlar aquests nivells durant tot l’any. I quan es tinguin dades d’uns 10 anys, es podran fer valoracions de l’impacte del canvi climàtic, per exemple.

A banda, l’estació disposa dels sensors necessaris per a mesurar la radiació solar, la quantitat de pluja, humitat relativa i temperatura de l’aire. L’estació porta plaques solars que carreguen la bateria que fa funcionar els aparells de forma sostenible.

El projecte va començar en terrenys de vinya en alçada i s’ha mantingut així amb el pas dels anys «perquè volem continuïtat en el tipus de cultiu», va manifestar Boquera.