L’àrea de pneumologia de Clinic Souffle La Solane, a Oceja, que coordina el doctor Joan Lluís Aliaga, de l’Hospital de Cerdanya, ha dissenyat un tractament de recuperació per a pacients que han patit la covid-19 i que pateixen símptomes similars a la fatiga crònica. Ja s’està aplicant i en la sèrie dels primers 15 pacients, expliquen des de la clínica, s’ha evidenciat la seva efectivitat.

Concretament, s’ha desenvolupat un programa de rehabilitació per a pacients afectats pel coronavirus i que, un cop l’han passat, no es recuperen totalment.

En aquests casos, el virus generalment deixa una pèrdua de capacitat respiratòria, dolors musculars, cansament, trastorns de la son o taquicàrdies, entre altres símptomes persistents.

El tractament es basa en un programa complet de disciplines que combinen l’activitat física regular per evitar el sedentarisme, una dieta equilibrada, el suport i el seguiment psicològic o la fisioteràpia.

Durant la presentació del tractament a un acte al Museu de Llívia, el doctor Aliaga va explicar que el 30% de les persones que han passat la covid-19 tenen símptomes de fatiga durant el primer mes. Aliaga apuntava que després desapareixen, però que un 10% dels infectats pel virus tenen aquestes seqüeles més de tres mesos.

Per tant, el tractament dissenyat a la clínica situada a l’alta Cerdanya està pensat per a aquests pacients que presenten un quadre sever amb seqüeles que s’arrosseguen en el temps.

A més, el tractament ideat a la Cerdanya ha estat acceptat com a comunicació en el pròxim Congrés de la Societat Europea de Patologia Respiratòria que s’ha de dur a terme el mes de setembre.