El Consell Comarcal de Cerdanya ha traslladat a la Conferderació Hidrogràfica de l’Ebre una demanda perquè exigeixi a les autoritats franceses la construcció urgent d’una depuradora que assumeixi el cabal d’aigües residuals dels pobles a tocar la frontera que ara utilitzen la de Puigcerdà. Aquesta demanda respon a la necessitat de la capital cerdana de poder créixer urbanístiament amb, entre d’altres promocions, la que s’ha de fer a la Closa de l’Àngel amb un centenar de pisos de protecció oficial. 

Una delegació del Consell Comarcal i l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha desplaçat aquesta setmana a Saragossa per plantejar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre les seves demandes pel que fa a la gestió de l’aigua transfronterera. En els pròxims dies, els responsables d’aquest ens estatal es reuniran amb la prefectura representant de l’estat francès a l’Alta Cerdanya per plantejar la construcció d’una nova depuradora,ja sigui conjunta o estrictament de titularitat francesa. Aquesta problemàtica fa més d’una dècada que s’arrossega i ara amb el nou auge de la construcció que fa créixer els pobles de la vall s’ha agreujat. La depuradora de Puigcerdà assumeix les aigües de pobles com la Guingueta, Dorres, Ur, Gorguja, Vilanova de les Escaldes, Estavar o Bajanda, entre d’altres.

El president del Consell Comarcal, Isidre Chia, ha explicat que el fet que la depuradora de Puigcerdà estigui col·lapasada afecta projectes com ara la nova escola Llums del Nord o la promoció de pisos de promoció pública que s’han de fer a la Closa de l’Àngel. Chia ha argumentat que «es tracta de projectes molt importants perquè la gent es pugui quedar al territori i ara no es poden desenvolupar per culpa de la depuradora, de manera que és una prioritat». El president del Consell Comarcal ha emfatitzat que «ells van creixent a nivell urbanístic i han fet la zona comercial d’Ur sense demanar-nos-ho i nosaltres no ho podem fer perquè quan l’Ajuntament ho demana al Consell els hem de dir que no;vaig apretar molt a la Confederació perquè aquests projectes convenen molt a la Cerdanya.»