Cap dels disset municipis de la Cerdanya no té aprovat el pla local d'emergències per nevades (neucat) a pesar que hi estan obligats per llei. Així va quedar palès, ahir, en l'acte de presentació que el departament de Protecció Civil va fer als ajuntaments de l'Alt Pirineu i l'Aran dels plans de protecció i prevenció del risc de nevades i allaus. En aquest sentit, des de Protecció Civil també van remarcar que, dels tres municipis cerdans que també tenen l'obligació de presentar i aprovar un pla d'actuació municipal per allaus, Alp, Das i Meranges, cap no el té. En aquest cas, però, Protecció hi va treure dramatisme perquè aquest és un pla de nova creació que els municipis tot just estan adoptant.

Els plans d'actuacions per nevades són documents que ha d'elaborar cada municipi recollint la metodologia que cal seguir en cas d'una nevada important. Igualment, també ha d'analitzar els punts crítics del municipi, les actuacions preventives per realitzar i les persones que s'han d'activar en cas d'emergència. Protecció Civil considera que els municipis de l'Alt Pirineu i l'Aran haurien de parar una especial atenció a aquests plans perquè són els que més pateixen situacions de nevades.

A l'Alt Urgell, 14 de 19

La situació dels ajuntaments cerdans queda en especial evidència davant les xifres de la veïna Alt Urgell. En aquesta comarca, catorze dels dinou municipis que estan obligats a redactar un pla especial de prevenció per nevades ja l'ha fet. Pel que fa als plans per allaus, tampoc no l'han fet els dos ajuntaments que en tenen obligació, Josa i Tuixén i la Vansa i Fòrnols. A l'Alt Pirineu, tenen redactat el pla d'emergències per nevades 42 dels 77 municipis que hi estan obligats, i dotze estan en procés d'homologar-lo.

Davant d'aquesta situació, el departament d'Interior va instar ahir tots els ajuntaments de l'Alt Pirineu i l'Aran a complir la llei i redactar els respectius plans. Protecció Civil va fer especial èmfasi en el fet que els municipis petits tenen a la seva disposició el Pla d'Assistència i Suport aprovat pels respectius Consells Comarcals. El director dels Serveis Territorials del departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a l'Alt Pirineu i Aran, Àngel Joval, va remarcar ahir al Pont de Suert la importància que els ajuntaments redactin els plans.