Puigcerdà disposarà, a partir de Setmana Santa, d'una ruta literària nova. El dia de Sant Jordi es donarà el tret de sortida a la ruta Maragall, que recorrerà els llocs de la Vila que van marcar més el poeta Joan Maragall. Enguany es commemoren els 150 anys del naixement i els cent anys de la seva mort, i l'oficina de l'Any Maragall, en col·laboració amb ajuntaments i entitats del territori, ha organitzat set rutes literàries dedicades al poeta. N'hi ha pel Ripollès, la Garrotxa, Collserola, Blanes, Caldes d'Estrac, diferents barris de Barcelona i la Cerdanya. En aquest darrer cas, el gruix de la ruta transcorre per Puigcerdà, però també hi ha una aturada al balneari de Senillers, al municipi de Lles.

Un besnét l'estrenarà

La tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Puigcerdà, Maria Carme Ramon, explica que la ruta no serà guiada, sinó que les oficines de turisme distribuiran un tríptic on s'indicaran quins són els llocs més destacats i quina relació mantenen amb Maragall. Tot i això, el dia de Sant Jordi, que serà quan s'inaugurarà, sí que es farà una visita guiada, gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament i l'Institut d'Estudis Ceretans. Aquell dia, a més, la ruta tindrà la presència d'un besnét del poeta, Martí Maragall. "Sortirem a les dotze del migdia de la plaça de Cabrinetty, passarem per la plaça de l'Ajuntament, el llac de Puigcerdà, i després, qui vulgui, podrà anar pel seu compte al balneari de Senillers", explica Ramon. El guia, afegeix Ramon, "explicarà quins són aquells llocs on va estiuejar i on es va inspirar el poeta Maragall".

A la plaça de l'Ajuntament, els visitants podran descobrir la placa amb el poema A muntanya, que Maragall va dedicar a les vistes sobre la gran vall de la Cerdanya de què gaudeix Puigcerdà.

El llac de la Vila, d'altra banda, va ser escenari d'estiueig i també de festeig del poeta, i el balneari de Senillers va ser on Joan Maragall va passar l'estiu del 1892 i on va escriure alguns dels poemes de Les pirinenques.

Aquesta nova proposta cultural se sumarà a la ruta que hi havia de Zafón, ruta que des de l'estiu passat permet recórrer aquells punts de Puigcerdà per on transcorre la novel·la de Carlos Ruiz Zafón El joc de l'àngel.

En el cas de la ruta Zafón, però, els punts d'interès estan senyalitzat amb fites i plaques.