El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha demanat que "s'aïlli" la candidatura per als Jocs d'hivern 2030 de la política. "Aquesta candidatura és social i cal allunyar-la de la política de partits; si no, no tindrem opcions de guanyar", ha avisat en una entrevista a 'La Vanguardia'. Així mateix ha defensat que la candidatura no és d'una sola comunitat i ha apostat per buscar la candidatura "de més consens". Segons ha dit, el que cal fer no és un repartiment al 50% sinó un que formi la millor candidatura possible. Sobre la consulta, Blanco creu que no és necessària però que en tot cas s'ha de limitar als territoris afectats i la pregunta no pot ser binària "perquè s'assemblaria més a un referèndum".

Blanco creu que la situació es pot redreçar però que "això no significa que de tant en tant no hi hagi un petit tsunami". Segons ha explicat, avui hi haurà l'última reunió de la comissió tècnica i després es presentarà el projecte als responsables dels governs.

El president del COE ha defensat que no és un tema de percentatge i que el que està en debat és on fer els esports de gel que, normalment, es fan a les ciutats. De totes maneres, ha considerat que això no serà un problema i que se solucionarà avui.

Pel que fa al nom de la candidatura, ha dit que aquesta és l'última fase. "Primer farem el programa tècnic i parlarem amb el COI i després el nom és responsabilitat dels polítics", ha conclòs.

ECP insta CUP i Junts a tombar el decret sobre consultes

El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha emplaçat CUP i Junts a tombar el decret que modifica la llei de consultes si el Govern no es compromet "per escrit" a incloure tres comarques més a la consulta sobre els Jocs d'hivern 2030. En roda de premsa des del Parlament, Cid ha avisat que si el Parlament convalida aquest dimecres el decret es donarà "via lliure" al Govern perquè el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès no hi tinguin veu. Es tracta, segons ha dit, de "l'última oportunitat" perquè les tres comarques puguin participar de la consulta. Així mateix, Cid ha dit que no entén per què els anticapitalistes fan de "còmplices" de l'incompliment del Govern, en referència a la moció aprovada al Parlament sobre la consulta.

La CUP demana que la consulta sobre els Jocs d'hivern inclogui les tres comarques

Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha explicat que el seu grup votarà a favor aquest dimecres del decret que modifica la llei de consultes perquè ja els va bé que es puguin fer consultes "en diferents formats". Però ha afegit que la CUP continua reclamant al Govern que quan faci el decret concret sobre les característiques de la consulta dels Jocs d'hivern s'incloguin les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès. I ha demanat que no es "barregin les coses". "Negociarem quan toqui tant l'àmbit territorial com el tipus de pregunta", ha afegit Estrada tot i que el decret específic per la consulta dels Jocs d'hivern no s'haurà de votar al Parlament.

La CUP argumenta que amb la modificació de la llei es podrien fer consultes, per exemple, sobre Hard Rock o sobre els Jocs Mediterranis a Tarragona. I que, tal com permet la modificació, es puguin fer consultes "comarca per comarca" sense haver de preguntar tot Catalunya.

Una altra cosa serà, segons ha dit, quan el Govern hagi de definir l'àmbit territorial i la pregunta per la consulta sobre els Jocs d'hivern del 2030. La CUP defensa que aquests jocs no s'haurien de celebrar i que, en cas de fer una consulta, s'hauria d'incloure a banda de les comarques del Pirineu i l'Aran tres comarques més. De moment, el Govern ha tancat la porta a incorporar el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès i argumenta que ja tenen veu en una taula territorial sobre la candidatura.

Ciutadans, en contra de celebrar la consulta sobre els Jocs

Ciutadans demana no celebrar la consulta sobre els Jocs d'Hivern. "L'únic que fa és endarrer les decisions", ha dit el portaveu del partit liberal, Nacho Martín Blanco, des del faristol del Parlament. En aquesta línia, ha criticat que el Govern posi "pals a les rodes" a l'hora de tirar endavant el projecte i li ha demanat "voluntat política". "Començo a témer que per falta de responsabilitat, proactivitat i eficiència Catalunya perdrà l'oportunitat d'organitzar uns Jocs Olímpics", ha subratllat Martín Blanco. Així mateix, ha assegurat que l'executiu català manté una "actitud deslleial" cap a l'Aragó per fer una candidatura conjunta. "Passarà com amb altres grans iniciatives, com l'Agència Europea del Medicament, que la vam perdre per la inestabilitat política, la inseguretat jurídica i la irresponsabilitat dels nostres polítics", ha opinat el portaveu de Cs.