Fer un futur institut a Bellver «és una prioritat, però no és imminent»

Educació vol tenir dades de perspectiva demogràfica abans de crear un nou centre de secundària

La façana de l’escola Mare de Déu de  Talló de Bellver | ARXIU/LS.

La façana de l’escola Mare de Déu de Talló de Bellver | ARXIU/LS. / Miquel Spa. bellver de cerdanya

Miquel Spa

Miquel Spa

El departament d’Educació manté la voluntat de concedir a l’escola Mare de Déu de Talló la catalogació d’institut d’estudis secundaris i, doncs, que pugui oferir ESO i Batxillerat, però no ho contempla de manera «imminent».

Després que la concessió de l’institut a Bellver, un projecte que ja va prometre i donar per fet la mateixa Generalitat l’any 2010, centrés part de la campanya electoral i del creixent convenciment al poble que els nous estudis seran una realitat a curt termini, fonts del departament han apuntat que «el projecte es continua tenint en compte i és cert que fa molts anys que està sobre la taula; ara bé, no hi ha cap novetat al respecte que faci pensar que es desencallarà ara». Portaveus oficials del departament han remarcat que la possibilitat que Bellver tingui el segon institut de la comarca, després del Pere Borrell de Puigcerdà, «està en anàlisi; se sap que s’ha de fer però s’han d’analitzar les demografies del territori i els moviments d’alumnes, que van a la Seu, a Puigcerdà i a Bagà». «Es tracta d’un cas una mica particular i les coses no es poden fer per decret», han afegit les mateixes fonts.

S’han celebrat reunions tant amb la coordinació educativa com amb l’Ajuntament de Bellver. «S’hi està a sobre, però no hi ha cap avenç significatiu que faci pensar que això s’hagi de desencallar aquest curs. Res no fa pensar que hagi de ser molt imminent; és una prioritat, cal convertir aquesta escola en institut escola, cal fer-ho i el departament ho sap de fa molts anys però no de manera imminent perquè cal prendre les decisions basades en dades.

Així, en la presa de la decisió el departament tindrà en compte l’actual tendència demogràfica de Bellver i la Cerdanya així com el número d’alumnes del municipi i la seva àrea d’influència que escullen l’institut de la Seu i, també en els últims anys, el de Bagà.

La concessió dels estudis secundaris a Bellver estalviaria els alumnes d’aquest municipi i dels pobles del seu entorn haver de desplaçar-se cada dia a Puigcerdà o la Seu. En aquest sentit, la mesura també serviria per descongestionar els instituts Pere Borrell i Joan Brudieu, els quals han tingut històricament prop d’un miler d’estudiants.