Tot i el descens de les vendes de discos -la indústria discogràfica dels Països Catalans ha passat de facturar 92 milions d'euros el 2003 a 21,6 el 2008-, la majoria dels músics de la Catalunya central continuen apostant per aquest format i en els propers mesos prop de deu formacions publicaran un nou treball discogràfic. Hi ha, però, petites excepcions que comencen a valorar Internet com a mitjà de difusió dels seus treballs, almenys com una eina complementària als tradicionals canals de les botigues i les discogràfiques.

Una de les formacions que van aconseguir vendre més discos l'any 2008 va ser el quintet manresà Gossos, que amb la reedició de Metamorfosi va assolir les 42.000 còpies i la vuitena posició d'àlbum més venut als territoris de parla catalana. A més, també va vendre uns 9.000 exemplars del disc de celebració dels 15 anys A l'auditori. 15 anys. Enguany, els manresans tornaran a l'estudi per donar relleu a Oxigen. Natxo Tarrés, veu i guitarra del grup, explica que el proper treball parteix "de l'últim disc i serà una evolució o concreció del que hem fet fins ara. Mostrarà el fruit d'aquests quinze anys". De moment, la formació encara està donant forma al concepte del disc i a les composicions i no serà fins a final d'aquest any que entraran a l'estudi. "La nostra idea és gravar-ho tot a Manresa i mesclar-ho als estudis Kay. Es tracta, sens dubte, d'un disc molt important, perquè l'últim ens ha deixat el llistó molt amunt. Encara ara tenim molts concerts i molt bona rebuda", comenta Tarrés.

Un altre que es troba en sintonia amb el format del disc és el solsoní Roger Mas. Després de Les cançons tel·lúriques, del qual va aconseguir vendre l'any passat prop de 9.000 còpies, el cantautor ha decidit donar un nou tomb a la seva música i tornar a sorprendre el públic amb un àlbum que tindrà una sonoritat més elèctrica. Encara sense una data de publicació clara, Mas té previst presentar el contingut del treball en el proper Mercat de Música Viva de Vic, el 19 de setembre.

Tampoc no van assolir unes males vendes els bagencs Plouen Catximbes, que de Telescopi van aconseguir vendre el 2008 uns 2.150 exemplars. El seu tercer treball no suposarà, en aquest cas, una gran sorpresa als seus seguidors. Albert Palomar, cantant del grup, afirma que el projecte serà "més rocker, seguint la línia de l'últim treball, però amb una sonoritat encara més rockera". Tot i que encara no han començat a gravar-lo, els bagencs sí que tenen una cosa clara; el seu nom canviarà de Plouen Catximbes a només Plouen. Les sonoritats del reggae han quedat definitivament relegades.

Una formació que tot just s'estrena al mercat discogràfic i que encara ho té tot per conquerir és el trio manresà Projecte Bu. Després d'haver quedat segons en el concurs de maquetes català Sona 9, el grup ha centrat els seus esforços a enregistrar el seu àlbum de debut. No té títol definitiu, però podria anar acompanyat de la referència Vol. 1, en el sentit que la banda espera publicar-ne molts més. L'àlbum ha estat enregistrat entre els estudis Doctr'n'ric de Torelló i als Music 8 de Manresa i amb la producció de Juanjo Muñoz de Gossos i del guitarra i veu de Projecte Bu, Miquel Coll. El concepte del treball, segons comenta Coll, continua marcat per la sonoritat de rock-pop psiquiàtric, tal com va definir la formació el seu projecte. Coll afegeix que estan estudiant "la forma sota la qual publicarem el treball. Mirem si trobem alguna discogràfica i, si no, ens ho publicarem nosaltres mateixos". La intenció del trio és posar a la venda l'àlbum abans del 13 de novembre, quan el presentaran a El Sielu de Manresa.

Amb molt bona projecció es presentarà el santjoanenc Maurici Ribera, conegut artísticament com The Missing Leech. Després d'haver fet gires per mig món -actualment als Estats Units-, publicarà el seu àlbum de debut la tardor vinent. Contindrà onze temes, 7 dels quals seran cantats en anglès, tres d'instrumentals i un en català. A més a més, Ribera acaba d'editar un EP que ha vist la llum aquesta mateixa setmana. Es pot adquirir per tres euros, tot i que la cinquantena de còpies editades gairebé ja s'han esgotat, però també se'n pot aconseguir un exemplar a través d'Internet de forma gratuïta. Ribera comenta que "actualment la gent no compra discos i als qui no som gaire coneguts ens interessa que ens escoltin, i aquesta és la manera".

Una altra formació que aposta fort per les noves tecnologies és el quartet manresà Clepton. Fa just una setmana que han editat el seu primer disc, Seguint el joc, i han optat tant per distribuir-lo de forma gratuïta per Internet, com per fer-ho pels canals tradicionals de les botigues per 4 euros. Jordi Serra, guitarra del grup, explica que la seva filosofia, tal com està el panorama actual de les discogràfiques, s'ajusta més al mitjà d'Internet, de la mateixa manera que la gent que valori l'àlbum físic també el pot adquirir. El treball conté un parell de temes de la seva maqueta anterior i la major part són nous.

També debutarà amb un primer disc la formació de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada El Amante Virgen. El grup entrarà a gravar els temes de Desidia a final d'agost als estudis Kay de Manresa, després d'haver-los perfilat. Fonts del grup revelen que es tracta "d'una proposta original, amb un estil propi que es mou entre el rock i l'indie, però que busca el seu segell personal i no ser una fotocòpia de cap altra formació". Amb l'experiència de bandes com Cranc i Mcgregor's el quartet té previst publicar el seu nou treball entre el setembre i l'octubre i fer-se un lloc en el mercat amb la seva proposta cantada en castellà.

Una llengua que també sedueix els irreverents Bye Bye Pedro. El trio de punk melòdic pràcticament ha finalitzat el procés de gravació del treball Do you know chorizo, que té previst veure la llum els properes mesos. Gravat als estudis Recso d'Avinyó i masteritzat a Nova York, la banda manresana té previst fer en breu una gira per terres andaluses i presentar el treball el novembre a la sala El Sielu de Manresa. Amb l'experiència d'haver passat per formacions com No Way Out, Bye Bye Pedro espera seduir el públic amb una proposta "políticament més correcta. Les lletres no són tan explícites com les que havíem fet fins ara i els temes són més llargs", comenta Quim Falcó, Kimi, bateria del grup.

Amb una llarga experiència, els bagencs Boogie Dreams tornaran a l'estudi per gravar el seu tercer disc. Després de dotze anys de carrera, la formació ja ha enllestit algunes peces de l'àlbum, tot i que no l'acabaran de perfilar fins a final d'any, quan és previst que vegi la llum. Marc Torregrossa, baix del grup, explica que la sonoritat del treball prendrà un vessant "més pop, amb unes cançons més accessibles, tot i que continuaran tenint el segell de Boogie Dreams, difícil de definir". El disc, que encara no té títol i ha de trobar discogràfica sota la qual acollir-se, és previst que tingui onze o dotze composicions.