Un home està fart de la vida que porta a la Terra i s'embarca en una missió a Mart. Partint d'aquest motiu argumental, Pep Elias (Igualada, 1967) ha guanyat el Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa, dotat amb 5.000 euros i la publicació del text, la tardor que ve, pel segell lleidatà Pagès Editors. Olor de gas va merèixer el reconeixement d'un jurat format, entre altres persones, pels escriptors Pep Coll, Ramon Rubinat i Albert Villaró i presidit per Josep Borrell, que va valorar "el domini de la tècnica narrativa" d'un Pep Elias que va rebre el guardó divendres passat en un acte en el qual també es va fer un esment especial de l'obra L'úter de la balena, del manresà Joan Jordi Miralles, mereixedora d'un accèssit.

"Una cosa que fa olor de gas és sinònim de problema", explica Pep Elias, vinculat a Regió7 des del 1993 fins al 2009 i guanyador d'un guardó al qual també aspiraven 26 escrits més. "M'agrada escriure contes, relats breus, però em vaig adonar que la història d'aquest home que va a Mart donava per a més i vaig fer un text de noranta i folis escaig. El concurs de Mollerussa és reservat a novel·les d'entre 80 i 100 pàgines, i vaig decidir presentar-m'hi".

Olor de gas parteix de la decisió d'un home que, per millorar la seva vida, se'n va a Mart en el marc d'una missió que el manté connectat en tot moment a un centre de comandament a la Terra. Un dia, però, perd el senyal amb el control central. "La novel·la és escrita en clau irònica, un to que sempre m'ha acompanyat i que em permet agafar perspectiva i relativitzar les coses. No és, en absolut, una novel·la d'humor que pretengui fer riure". Segons el seu autor, "hi ha una reflexió sobre la condició humana". Tampoc no es tracta "d'una història de ciència ficció, hi ha més del segon que del primer", assegura, i afegeix que "Mart és un escenari, un complement circumstancial de lloc, per dir-ho d'alguna manera, però no pas un element protagonista del relat. No l'he ubicat en cap lloc concret ni en cap moment històric determinat, tot i que és contemporani extrapolant el fet que, avui en dia, ningú no va a Mart ni sembla imminent el moment".

Pep Elias treballa actualment al Centre de Normalització Lingüística de l'Anoia i fa cursos de català. La literatura l'ha acompanyat al llarg de la seva vida, com a escriptor i com a activista cultural. "Tinc diversos textos amb ganes de presentar a concursos i editorials", explica aquest igualadí, que l'any 2000 va impulsar el col·lectiu Escrividors i l'editorial electrònica El Viatge de la Literatura.

Una arca de Noè moderna

El jurat del premi també va reconèixer el relat L'úter de la balena, de l'autor manresà Joan Jordi Miralles, que van recompensar amb un accèssit de 1.000 euros. L'obra tracta de l'angoixa que tenen els supervivents d'un diluvi universal que acaben trobant aixopluc en una moderna arca de Noè. El jurat va mencionar l'interès que genera la lectura de la novel·la i el fet que "està escrit amb una prosa barroca que mostra el domini de la llengua" de Miralles, que el 2004 es va adjudicar el premi Andròmina amb L'Altíssim.