Ventrilòquia (Òmicron) és el segon recull de poemes del berguedà Xavier González-Costa, una evolució del treball sobre la soledat que va començar amb Lluny de qualsevol lloc. El llibre que inclou Els quatre secrets de l'Apocalipsi és finalista del IV premi de poesia Josep Maria Benet i Caparà.

Tots els poemes són en primera persona i giren a l'entorn de temes com "la malaltia, la mort, l'enyorament posterior i la hipocresia de la condició humana", explica l'escriptor berguedà.

El Xavier és un bell conegut de l'escena berguedana, amb prop de 25 obres de teatre escrites i fent pastorets des de fa prop de 30 anys. La seva vocació escènica ("abans sóc actor que poeta", assegura), la trasllada al camp literari: "posar-te a la pell del personatge, interioritzar-lo i donar-li vida" és el que ha fet a l'hora de crear el llibre que ahir va presentar a casa.

La presentació va tenir lloc a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a Berga, amb la presència del filòsof i escriptor Josep Cunill, que va definir l'obra com "el crit esfereïdor del poeta" que "s'adreça a uns déus sords que no el volen escoltar". El periodista Fermí Riu va presentar un acte que va cloure amb la lectura d'alguns dels poemes que formen part del recull, a càrrec del mateix autor i de l'actriu Montserrat Minoves.

L'editor Israel Clarà, que finalment no va poder assistir a la presentació del llibre Ventrilòquia, va adreçar una carta als assistents en la qual definia la poesia de Xavier González-Costa com a "esmolada i perfecta".