Avui, a les 8 del vespre, el Centre Cultural el Casino de Manresa acollirà la presentació del darrer projecte de l'Associació Memòria i Història: la pàgina web que recull el cens de manresans privats de llibertat. Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975). Inclòs dins el portal www.memoria.cat, aquest nou web recull dades dels 1.821 manresans i manresanes que, en un moment o altre, van ser empresonats sota el règim franquista per raons polítiques.

La pàgina es presenta amb un increment de més de 300 noms respecte de la llista inicial publicada el 9 de juliol passat per aquest diari (vegeu edició del 5 de gener). La difusió del cens a les pàgines de Regió7 de l'exhaustiu treball coordinat per Joan Albert Pons, Conxita Parcerisas i Josep Alert ha permès ampliar la llista gràcies a les trucades de moltes persones.

A més del cens, la nova web també aporta un miler de documents procedents de diferents arxius, tots comentats i contextualitzats. La selecció inclou des de fitxes de camps de concentració i batallons, fins a documents procedents de sumaris de consells de guerra, passant per informes policials i expedients penitenciaris.