U

n tapís gegant penjarà durant una setmana de la façana principal de l'Escola l'Espill de Manresa si ni el vent ni la pluja avorten el propòsit. El mosaic que es va mostrar ahir a la tarda al pati culmina el treball de creació artística fet el darrer trimestre pels dos-cents trenta alumnes del centre en el marc d'un projecte que impulsen ACVIC Centre d'Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona.

Estrelles platejades, pilotes de tennis sucades en pintura, teixits retallats, matèria orgànica, malles... Elements diversos han servit durant tres mesos per construir un gran mural de creació col·lectiva amb una única condició prèvia per als vint-i-set centres participants: elaborar amb total llibertat a partir del concepte de xarxa. "S'ha fet un treball plàstic en què l'important era el procés", va explicar Laia Ramos, coordinadora de projectes d'Idensitat.

Art i Escola va néixer ara fa tres anys i en les dues primeres edicions va tenir la presència de 22 escoles, principalment de la comarca d'Osona. Enguany, però, la suma ha incrementat de cinc col·legis més, un dels quals El Vinyet de Solsona, l'assessora del qual ha estat Marta Ricard.

Des del primer moment, cada centre va treballar pel seu compte, però en l'horitzó hi ha dues dates que donaran sentit a la vocació global del projecte: els dies 29 i 30 d'abril es duran a terme les presentacions a l'Aula Magna de la Universitat de Vic, i el 15 de maig s'inaugurarà l'exposició al centre d'art contemporani amb tots els treballs realitzats.

Des de l'Espill es va decidir cre- ar una xarxa de relacions entre alumnes de diferents cursos. Els escolars de 6è de primària exerceixen durant el curs de padrins de lectura dels de 1r, un vincle que s'ha reforçat gràcies a Art i Escola i que s'ha traduït en la realització d'un teixit dins del qual els més petits han expressat amb paraules què significa per a ells el lligam amb els més grans.