La mostra "Víkings", que acull des d'avui i fins al 28 de setembre el Museu Marítim de Barcelona, tracta en gairebé mig miler d'objectes originals la història, costums i cultura víkings, i desmenteix mites com el seu caràcter violent o que els seus cascos portessin banyes. La sotsdirectora del centre, Elvira Mata, va explicar ahir que l'exposició mostra, a través de vuit àmbits, els trets fonamentals d'aquesta cultura dels homes del nord d'Europa, des dels inicis al segle VIII fins al seu declivi, al XII.

Però aquesta no és una exposició qualsevol, ja que els continguts que s'exhibeixen a les seixanta vitrines que ocupa la mostra van prenent forma amb els nombrosos elements interactius i produccions multimèdia que en fan una activitat per a tots els públics, sobretot el familiar. "Pretenem desmitificar alguns aspectes de la cultura víking, com pensar en ells com una societat agressiva i violenta, o pensar que els cascos que portaven tenien banyes, cosa que no és veritat", va comentar Maria Jansén, directora del Museu d'Història de Suècia.

El públic descobrirà 482 objectes, dels quals una vintena són reproduccions i la resta originals o únics, transportats expressament des del museu suec i exposats en ocasions privilegiades fora del territori escandinau. Una de les peces més impactants de l'exposició és la reconstrucció a mida real del vaixell víking Gokstad, que s'ha utilitzat com a cambra funerària i contenia, entre altres objectes, tres vaixells més petits. La mostra es va estrenar el 2012 i itinera arreu del món.