El programa d'actes vinculat al Premi Bages de Cultura arrenca avui amb la presentació del llibre Els castells i torres medievals del Bages, de Xavier Sitjes (Sallent, 1921). La trobada tindrà lloc a partir de les 19.30 h a la Sala Gòtica de la basílica de la Seu de Manresa, amb entrada lliure per a tothom qui vulgui conèixer les bondats de l'obra.

El llibre de Sitjes va merèixer l'any passat el premi Antoni Esteve, que va entrar a formar part dels Premis Lacetània, convocat per Òmnium Bages i el Centre d'Estudis del Bages. Dotze mesos després, la publicació del volum, patrocinat per la firma farmacèutica Esteve, posa a disposició del lector un treball que inventaria i descriu "els edificis aïllats, castells i torres, per poca cosa que en quedi", de la comarca del Bages, entesa aquesta en un sentit físic, per tant, incloent-hi els termes de Granera, Sant Pere Sallavinera i Vacarisses, i excloent-ne el de Cardona.

L'autor se centra en l'arquitectura més que en la història, per donar testimoni de la funció per a la qual van ser construïdes aquestes fortificacions. Xavier Sitjes, autor d'una llarga trajectòria en el camp de l'estudi i la divulgació del patrimoni, està previst que sigui present a l'acte, en el qual també intervindran els presidents de les dues entitats amfitriones, Jaume Serra (Centre d'Estudis del Bages) i Jaume Puig (Òmnium).