Un centenar de persones han girat l'esquena a Jordi Plana Pey (Berga, 1953). El fotògraf berguedà ha fet una crida per aconse-guir 365 imatges de la part posterior del tronc de 365 persones diferents per a un projecte expositiu relacionat amb la figura de Ramon Llull que s'ha d'inaugurar el proper mes de març a Belgrad (Sèrbia), i la convocatòria està tenint bona resposta. Després de portar la càmera a Solsona i a l'Escola Municipal de Música de Puig-reig, l'autor va passar ahir per Manresa i va sumar prou retrats per apropar-se a un terç de l'objectiu.

"Vivim uns moments en què les persones estem massa pendents només de resoldre els nostres problemes", va explicar Plana mentre es preparava per plasmar l'esquena d'un professor que es declarava admirador de l'obra de Llull i que es va presentar al pis del carrer de les Piques on es va dur a terme la sessió perquè "ho he vist al Regió7". L'únic requisit per treure's la part superior de la roba -i això no inclou la roba interior femenina- és tenir divuit anys.

Ramon Llull, un dels grans filò-sofs de l'edat mitjana i una figura de saber polièdric, va morir fa 700 anys, el 29 de juny del 1316. Nascut el 1232 a Mallorca, va compondre una extensa obra en català, occità, llatí i àrab, i un dels llibres més coneguts és Amic e Amat, un recull de metàfores morals per a cada dia de l'any. "No coneixia gaire els seus escrits", admet Plana, però va arribar a la conclusió que tal circumstància, que d'entrada el va fer desdir del projecte, era una ocasió per reflexionar sobre la falta d'empatia de la societat amb les qüestions filosòfiques.