"Em sento estrany sabent que he de fer una obra d'aquí a gairebé un any". L'ofici d'actor és tan fascinant com inestable, oi més en uns temps de crisi que han delmat el sector, però la trajectòria de Carles Gilabert (Manresa, 1970) en els darrers anys no és gens avorrida. Sota la direcció de Marc Rosich, la primavera de l'any vinent farà el seu debut al Teatre Nacional de Catalunya amb l'obra 'A tots els que heu vingut'. L'intèrpret bagenc serà l'únic home en un espectacle que parteix del desencís que genera en una dona -a qui encarnarà Mercè Arànega- la confessió de Pujol i la caiguda als inferns de l'imaginari que representava la primera dama del país, Marta Ferrusola.

A tots els que heu vingut pren el títol d'un vers de la cançó 'Ja us he reconegut', de Núria Feliu. "Quan vam portar el Woyzeck del Pàrking d'Hivern a la Sala Beckett, Marc Rosich, que ens dirigia en aquell espectacle, ja em va comentar que estava preparant un text nou per a una obra del TNC, i que escrivia pensant en unes actrius concretes i en mi com a actor", va explicar Gilabert. Aquell input del començament de la tardor del 2014 es concretarà finalment del 6 d'abril al 7 de maig del 2017, a la Sala Petita del teatre públic. Al costat d'Arànega i el manresà hi haurà Lurdes Barba, Àurea Márquez, Victòria Pagès i Mireia Pàmies.

La Catalunya trasbalsada per la declaració de Jordi Pujol el juliol de fa dos anys és el teló de fons d'un muntatge en què Gilabert interpreta un sense sostre que cada dia manté un intercanvi amb una vídua: ella li deixa uns cèntims i ell renega i la insulta. Quan la dona veu que el seu món s'enfonsa, i el seu admirat President es declara culpable d'haver amagat uns diners, "se li trenquen els esquemes i canvia la seva manera de fer. Si mai no havia dit una paraulota, ara les deixa anar com si res. Sense Ferrusola, queda òrfena de la seva guia, fins al punt que vol una relació amb mi".

Del dramaturg i autor Marc Rosich, Gilabert destaca "com escriu, té un punt de geni". Els assajos no començaran fins al febrer, però la relació entre ambdós ja és intensa a hores d'ara perquè l'autor barceloní dirigirà enguany la proposta que Parking Shakespeare presenta cada estiu al parc de l'Estació del Nord de la capital catalana. El grup oferirà, del 14 al 31 de juliol, una versió de 'Les alegres casades de Windsor', presumiblement amb un nou èxit de públic com ja és habitual cada any.

Fins aleshores, la companyia combinarà la preparació d'aquesta peça amb els bolos d''Al vostre gust', el títol de la temporada passada. Cap d'ells, però, es realitzarà a Manresa, ciutat d'on són tres dels actors de Parking, Pep Garcia-Pascual -fundador i ànima del grup-, Mireia Cirera i el mateix Gilabert. Aquest darrer, a més, participa en la reposició de 'Paisaje sin casas', una reflexió sobre el destí de la Barcelona contemporània, al local d'assaig de la companyia La Virgueria al Poble Sec. "Anem fent funcions els dilluns i dimarts a mesura que es van omplint les representacions", explica. Els interessats poden comprar les entrades a la pàgina de Facebook del grup.

Tot esperant que arribi l'idil·li entre el rodamón i la vídua convergent a la Sala Petita del TNC, Carles Gilabert té massa feina al davant per poder pensar-hi gaire.