Demostrar que a la Cerdanya hi ha interès pel cinema, i que al cinema li interessa la Cerdanya. Amb aquest objectiu arrenca el dissabte que ve el Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, un certamen que enguany arriba a la vuitena edició i que, seguint la tendència dels últims anys, torna a batre rècords: 140 films programats -una trentena més que l'any passat, quan la xifra era de 110-, 1.132 treballs rebuts a concurs i 33 sessions de projecció. La cita, que se celebrarà del 29 de juliol al 6 d'agost, entregarà una vintena de premis i tindrà el Museu Cerdà de Puigcerdà com a seu.

«Seguim creixent, i ara ja som referència, tant al Pirineu com a la demarcació de Girona. En el nostre entorn ningú programa tants dies ni tantes pel·lícules, i nosaltres ho oferim tot gratuït. Hem fet un salt endavant important, i la resposta del sector ens situa en una bona posició. Anem pel bon camí», comenta Jordi Forcada, director del festival, per a qui l'augment de sessions de projeció és una mostra clara d'aquest creixement. A més, enguany hi haurà la presència d'actors i cineastes destacats com Francesc Orella -protagonista de la sèrie Merlí de TV3- Alicia Albares o Paco Cavero.

Més llargmetratges

Si fins ara havien predominat els curts, en l'edició d'enguany s'han volgut potenciar els llargmetratges de ficció i els documentals. «Som un festival de cinema, no només de curts. Hem fet un esforç per aconseguir un equilibri», explica Forcada. Es manté, però, la qualitat dels curtmetratges, amb diverses peces preseleccionades als premis Goya. «És, de llarg, la millor programació dels vuit anys de festival, la de més qualitat», afirma el director. «La idea és cobrir el rang de públic més ampli possible. La programació està feta perquè, sigui l'hora que sigui, es pugui veure una mica de tot. Les sessions són molt variades».

Pel que fa a activitats paral·leles, es manté el taller de maquillatge i manualitats per a nens, el taller de cinema per a joves, la jornada professional i el trivial-vermut de cinema. S'hi afegeix el concurs «Smartfilms», en el qual els nois i noies del Casal Jove de Puigcerdà gravaran curtmetratges amb el seu propi mòbil.