su mejor historia

? Regne Unit, 2016. Comèdia romàntica. 117 minuts. Direcció: Lone Scherfig. Guió: Gaby Chiappe, a partir de la novel·la de Lissa Evans. Intèrprets: Gemma Arterton (Catrin Cole), Sam Claflin (Tom Buckley), Bill Nighy (Ambrose Hilliard / Oncle Frank), Jack Huston (Ellis Cole), Jake Lacy (Carl Lundbeck / Brannigan), Paul Ritter (Raymond Parfitt), Richard E. Grant (Roger Swain) i Stephanie Hyam (Angela). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

El cinema dins del cinema ha esdevingut un veritable subgènere amb una llista llarga de títols importants: Cautivos del mal, Dos semanas en otra ciudad, La noche americana? Su mejor historia no està a l'alçada d'aquests títols memorables, però, no obstant això, es revela com una proposta més que respectable que indaga en les interioritats del fenomen cinematogràfic.

El film està ambientat a la ciutat de Londres durant la Segona Guerra Mundial. La població està atemorida pels continus bombardejos i les autoritats volen impulsar el rodatge d'una pel·lícula que faci pujar la moral col·lectiva. Catrin Cole, una jove secretària, és contractada com a guionista i entra en un món totalment desconegut.

Su mejor historia fusiona diferents estils i gèneres: melodrama bèl·lic, comèdia romàntica, reflexió artística, al·legat feminista? El seu principal encert rau en la combinació àgil i equilibrada dels ingredients dramàtics. Les imatges basculen entre la tragèdia i la sornegueria, però no cauen mai ni en el tremendisme ni en el sentimentalisme. Un encís delicat, precís i agredolç banya cadascuna de les seqüències de la pel·lícula.

Lone Scherfig, la seva directora, va formar part a l'inici de la seva carrera del moviment «Dogma 95», i va representar el vessant més amable d'aquesta escola danesa. La realitzadora de les notables Italiano para principiantes i Wilbur se quiere suicidar s'ha integrat perfectament en la cinematografia anglesa, i el seu nou treball, aquesta deliciosa i recomanable Su mejor historia, regalima un esperit genuïnament britànic.

Pel que fa al repartiment del film, Gemma Arteton encarna modèlicament l'heroïna de la funció, i el carismàtic Bill Nighy broda el seu personatge de vell (i egòlatra) comediant.