L'actriu i directora Jeanne Moreau, considerada la gran dama del cinema francès, ha mort aquest dilluns als 89 anys d'edat, segons han informat diversos mitjans francesos. La intèrpret, que es va posar sota les ordres dels directors més importants de la cinematografia gala, com François Truffaut, Louis Malle o André Téchiné, va ser trobada sense vida al seu domicili parisenc per la seva senyora de la neteja, ha indicat la revista 'Closer'.

Moreau, "la millor actriu del món", segons Orson Welles, i la primera dona acadèmica de Belles Arts a la història de França, va ser capdavantera de la 'Nouvelle Vague' i musa igualment de directors com Luis Buñuel, amb qui va treballar a ' li journal d'uneix femme de chambre '.

"Aquesta tristesa no acabarà mai, però l'alegria de recordar-la sempre estarà amb nosaltres", ha dit avui a Twitter l'organisme encarregat de la promoció del cinema francès a l'estranger, Unifrance.

La protagonista de 'Jules et Jim' (1962) i de 'La Mariée était en noir' (1967), de Truffaut, compta amb una àmplia trajectòria entre els films destaquen també 'La notte' (1962), d'Antonioni, o ' moderato Cantabile '(1960), de Peter Brook, que li va valer el premi a la millor interpretació femenina a Cannes.

Nascuda el 23 de gener de 1928, de pare francès i mare britànica, va debutar al teatre el 1947 amb 'La terrasse de midi', presentada al Festival d'Avinyó. Actriu políglota i internacional, que va destacar també com a cantant, va ser premi César a la millor actriu el 1992 per 'La vieille qui marchait dans la mer', de Laurent Heynemann, i presidenta del jurat de Cannes en 1975 i 1995.

Moreau va presidir també el jurat de la Secció Oficial del 54 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, el 2006, i deixa una trajectòria cinematogràfica composta per més d'un centenar de films. "Amb ella desapareix una artista que va encarnar el cinema en la seva complexitat, la seva memòria, la seva exigència", ha assenyalat avui la Presidència francesa, que la va recordar com una dona rebel contra "l'ordre establert i la rutina".

La també escenògrafa, directora de pel·lícules com 'Lumière' (1976), va estar casada amb Jean-Louis Richard, pare del seu fill Jérôme, i posteriorment amb William Friedkin, als quals se sumen nombroses relacions sentimentals. "He seduït molts homes. Sempre em vaig inclinar per homes amb talent. No vaig tenir amants per tenir-los", va arribar a dir.