Kepa Junkera torna avui a Manresa, la que considera la seva segona casa, i ho fa de nou a la Mediterrània. Aquesta vegada ve directe de França, on ahir hi actuava, per encendre el Kursaal amb Fok, un dels seus darrers projectes i un dels que ha preparat amb «més il·lusió», assegura.

El treball va acabar-se de gestar justament fa dos anys a la capital del Bages, amb l'estada de l'acordionista basc a Manresa per participar a la inauguració de la mostra de cultura popular amb l'argentí Chango Spasiuk. «Després de l'espectacle inaugural vaig anar a fer un cafè amb Lluís Puig -llavors director general de Cultura- i li vaig comentar la proposta que tenia al cap: fer un disc reinterpretant les melodies de la música tradicional dels Països Catalans», va explicar ahir Junkera a Regió7. «Ell em va acabar de donar l'empenta que em faltava», va afirmar.

Després de dos anys i de portar l'espectacle per diversos punts del territori català, Junkera pujarà avui a l'escenari del Kursaal amb la participació d'alguns dels músics que han col·laborat en el disc, com la mallorquina Miquela Lladó i el valencià Hilari Alonso. A més a més, s'hi afegiran convidats especials que acompanyaran el basc en algunes peces. La manresana Alba Logan i el sallentí Roger Andorrà amb la gralla, una quinzena d'infants dels grallers de l'aula de sons dels Geganters de Manresa; una vintena de bastoners del grup de Sallent i Manrússia Van del Pal i les veus dels infants de l'Esclat Gospel Junior.

Junkera es mostrava, ahir, content de poder tornar a Manresa. «M'hi trobo com a casa, i em porta molt bons records venir per totes les vegades que hi he estat compartint projectes amb d'altres músics». Avui el músic basc hi arriba amb un registre força diferent del que va portar el 2016 amb el seu col·lega acordionista Spasiuk. Deixa la música basca de banda per donar protagonisme absolut a la música tradicional dels Països Catalans. «Amb aquest projecte he volgut mostrar la meva admiració, evidentment des de la meva mirada, a la cultura de tot el territori català». Per a Junkera, Fok és «un homenatge» a la música dels Països Catalans a través «d'un recull dels diferents ritmes i melodies que he conegut al llarg de la meva trajectòria portades al meu ter-reny i amb la col·laboració de moltes persones». Tal com li agrada a Junkera, és un treball «col·lectiu» per demostrar que la música «pot servir per unir i per transmetre un missatge d'esperança en uns moments complicats que està tocant viure als catalans». Per a Junkera, un dels grans absents al concert serà el conseller Lluís Puig. «Va venir al concert d'estrena a Barcelona el mes d'octubre passat, i per les circumstàncies que tots sabem, al cap d'uns mesos, jo mateix vaig portar-li el disc a Bèlgica», lamentva. «Esperem que la situació canviï aviat».