El ministeri de Cultura ha proposat a la família de Montserrat Caballé la celebració a Madrid i a Barcelona d'un doble homenatge a la soprano, morta dissabte als 85 anys, iniciativa que ha estat ben rebuda. En principi, l'homenatge podria fer-se al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona, i al Teatro de la Zarzuela o al Teatro Real, a Madrid. «Requerirà un temps perquè volem que sigui un homenatge que estigui a l'altura del que ella ha estat internacionalment»,va afirmar el ministre de Cultura, José Guirao.

De la seva banda, el president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany, que, com Guirao, va acudir al tanatori a donar el condol a la família, es va mostrar convençut que el coliseu de les Rambles farà un homenatge a la cantant i que tot es consensuarà amb els familiars: «És molt important que la família comparteixi la idea del que farem». Per a Alemany, «sense Montserrat Caballé el Liceu no seria el que ha estat».

Guirao va traslladar ahir la proposta del doble homenatge a la família de Caballé, durant la visita que va realitzar a la capella ardent de la diva, instal·lada al tanatori de les Corts de Barcelona. Després de saludar i parlar amb la família durant uns 45 minuts, Guirao va assegurar que la filla de Caballé, Montserrat Martí, es va mostrar receptiva a la proposta d'un homenatge doble. Martí, però, va demanar temps al ministre per concretar els detalls «quan estiguem més tranquils».

Després de destacar la rellevància de la figura de Caballé, que va qualificar de «dona irrepetible i amb una veu perfecta», Guirao va assenyalar que «ha estat emocionant veure aquestes últimes hores com els grans teatres de tot el món i els mitjans internacionals l'han recordat».

Al tanatori de les Corts

La capella ardent de Montserrat Caballé es va obrir ahir pocs minuts abans de les 2 del migdia al tanatori de les Corts, encara que una hora abans ja hi havia persones que s'esperaven per acomiadar-se de la cantant. Els primers en entrar-hi van ser el fill de la soprano, Bernabé Martí, i el president del Patronat de la Fundació del Liceu, Salvador Alemany, amb el director general del Liceu, el manresà Valentí Oviedo. Al llarg de la tarda, entre d'altres, també hi van passar el ministre de Cultura, José Guirao, i el dirigent de Ciudadanos, Albert Rivera; l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; el tenor Jaume Aragall; la soprano Ainhoa Arteta; l'exdirector del Liceu Joan Francesc Marco; el director artístic del Teatro Real, Joan Matabosch; la directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann; l'exdirector del Lliure Lluís Pasqual, i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

La família de Montserrat Caballé, que va agrair les mostres d'afecte rebudes les últimes hores, l'acomiadarà avui al tanatori de les Corts però està preparant per a les properes setmanes un funeral obert i en el seu record en una església barcelonina. La cantant serà enterrada al cementiri de Sant Andreu de Barcelona al costat dels seus pares.