Gironella s'ha convertit en el punt de referència de poesia del Berguedà i, en quatre anys, ha aconseguit fer-se un lloc a la Catalunya Central i també al món d'aquest gènere al país amb la presència de poetes de referència al Festival de Poesia Vila de Gironella. Un dels impulsors de la iniciativa, Vicenç Zumajo, creu que el certamen està consolidat. «Ara ja tenim poetes que s'interessen per venir a recitar a Gironella, en lloc d'haver-los de perseguir perquè vinguin», ha explicat a Regió7.

Des del proper divendres, 19 d'octubre, i durant quatre caps de setmana seguits, Gironella acollirà recitals de poesia, concerts i d'altres activitats relacionades amb l'objectiu d'acostar el gènere al públic aficionat i d'atraure'n de nou. La proposta arriba per iniciativa de l'Associació Cultural Calamarts en Tinta, l'Ajuntament de Gironella, la biblioteca i l'Associació de Comerciants de Gironella, que portarà a la vila recitals poètics «de qualitat» amb noms com David Caño, Núria Martínez-Vernis o Josep Maria Sala Valldaura fins al 9 de novembre.

Zumajo ha explicat que més enllà de recitals de poesia «en format clàssic» que tindran lloc a la biblioteca de Gironella, també s'ha programat un concert a partir de textos d'Ovidi Montllor, una sessió de poesia destinada als més menuts i la mostra de poesia visual a càrrec d'Aldo Cardoso.