L'escultor mataroní Manuel Cusachs Xivillé, autor de diverses peces per al monestir de Montserrat, com l'obra Abat Oliba, la Sagrada Família, els jardins del Palau Robert de Barcelona i de la figura que recorda Josep Puig i Cadafalch al Palau de la Generalitat, ha mort aquest dijous a la nit als 85 anys d'edat.

Després de conèixer-se el seu decés, el president de la Generalitat, Quim Torra, a través del seu compte de Twitter, ha recordat que va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2001 per "una trajectòria que agrairem sempre", a la vegada que ha donat el seu condol a família i amics.

Nascut a Mataró (Maresme) l'any 1933, Cusachs va iniciar la seva formació a l'escola de dibuix de Manuel Cuyàs i va ser contertulià del dibuixant Ricard Opisso, però va ser el contacte directe amb el granit de les pedreres de la seva comarca allò que el va decantar definitivament cap a l'escultura.

Va ampliar els seus estudis a Perusa (Itàlia) gràcies a una beca i també es va formar a Mallorca al costat de l'escultor Joan Rebull.

El seu estil va ser hereu de l'expressionisme i la figuració lírica dels anys 1930 i 1940 i van ser el retrat i la figura humana el més habitual de la seva creació.

Les seves peces formen part de fons d'art de corporacions oficials i de col·leccions particulars d'Europa, els Estats Units i Àsia, segons informa el seu web personal.

Manuel Cusachs, casat i pare de cinc fills, era acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i fill adoptiu d'Òrrius (Maresme), on tenia el seu taller i la seva residència.

El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte, ha assenyalat a través de Twitter que aquesta nit ha mort "un dels grans escultors del nostre país", un home "savi i un artista excepcional. Dol i emoció".

La direcció general de Política Lingüística ha lamentat el seu decés i ha recordat que és autor dels guardons del Premi Pompeu Fabra i Ròbert Lafont, que atorga aquesta institució.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha rememorat que l'escultor va acudir sempre a totes les cerimònies d'entrega dels premis, mentre que l'Arxiu Maresme ha destacat que va ser col·laborador de l'entitat i que al vestíbul de la seva seu es conserva una escultura seva amb els motius heràldics de Mataró.

L'Ajuntament de la capital del Maresme també ha expressat el seu condol per la mort de l'artista.