La basílica de Santa Maria acollirà els concerts de la 26a edició del Festival Internacional d'Orgue d'Igualada, que se celebrarà entre el 3 i el 31 de març, sempre a les 18 h i amb entrada gratuïta. El certamen aplegarà en aquesta ocasió músics de Catalunya, Rússia, València, Alemanya, Lituània, Itàlia i Armènia.

El festival inclourà mitja dotzena d'actuacions i estarà dirigit una vegada més per l'igualadí Joan Paradell i Solé, organista titular de la Capella Musical Pontifícia del Vaticà. L'organització va a càrrec del Departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament de la capital anoienca. Les presentacions prèvies a cadascun dels concerts aniran a càrrec de Jaume Planas i Miquel.

El tret de sortida del festival el donaran Pablo Márquez, organista titular de la catedral de València, i la Coral Mixta d'Igualada, dirigida per Alfred Cañamero, el diumenge dia 3 de març. Interpetaran composicions de Buxtehude, Telemann, Bach i Cimarosa.

El dijous 7 de març es farà la presentació d' El Llibre d'orgue dels Prats de Rei de Domingo Montfort (1801-1870), de la Col·lecció Calaix de Solfa, amb Daniel Vilarrúbias. A continuació, tindrà lloc una audició de llibertats d'orgue sobre melodies populars extretes del llibre, amb l'organista Héctor Paris. Aquest acte té coorganització del Departament de Cultura de la Generalitat.

La tercera cita, el diumenge 10, serà amb Tomasz Adam Nowak, organista titular de la Marktkirche St. Lamberti, de Münster (Alemanya), que tocarà peces de Byrd, Sweelinck, Johann Christoph Friedrich Bach, Morandi, Brahms i altres improvisacions. El dia 17 serà el torn de l'East Trio West, amb la russa Marina Omelchenko (orgue) i els armenis Oganes Kazarian (duduk) i Themine Schaeffer (soprano). Interpretaran composicions de diversos autors, entre els quals Schubert i Prokofiev i cançons popular armènies.

El penúltim concert se celebrarà el dia 24 amb Renata Marcinkuté Lesieur, catedràtica d'orgue i de clavicèmbal de l'Acadèmia Lituana de Música i Teatre, que oferirà peces de Ciurlionis, Bach, Fauré, Guilmant i Peeters.

El protagonista de la cloenda serà Nicolò Antonio Sari, organista titular de les esglésies venecianes de San Trovaso i de Carmini, acompanyat pel català Héctor Penadés (trombó). Tocaran obres de Bach, Purcell, Franck, Gunsenheimer, Gigout i Guilmant.