03 de març de 2019
03.03.2019
Regió7

La Mostra celebra 30 anys amb 20 estrenes

Els bagencs Teatre Mòbil i el clown manresà Marcel Gros portaran els seus últims espectacles a la fira infantil i juvenil d'Igualada

03.03.2019 | 00:30

La companyia basca Teatro Gorakada inaugurarà La Mostra d'Igualada de teatre infantil i juvenil amb l'espectacle El viaje de Ulises, el dijous 4 d'abril a les 21 h. El muntatge d'aquest grup, que el 2017 ja va participar en el certamen amb Moby Dick, fa del viatge de l'heroi homèric una metàfora del trànsit per la vida i la lluita contra els obstacles. El lema d'enguany és «Espectacles que et fan créixer», una frase que «reivindica la cultura com una font d'aliment imprescindible per créixer com a persones, a qualsevol edat», segons explica l'organització.

La Mostra se celebrarà del 4 al 7 d'abril en 21 espais (11 de sala, 7 de carrer i 3 itineraris) de la capital anoienca. En l'edició del 30è aniversari, hi participaran 55 companyies –40 d'elles catalanes–, que oferiran 113 representacions. Durant els quatre dies del festival es podran veure 20 estrenes: 12 absolutes i 8 a Catalunya. Tal com ja va explicar aquest diari, el plat fort de la 30a edició tindrà lloc el dissabte 6 d'abril al Parc Central d'Igualada amb l'espectacle de gran format Leonardo, somnis i malsons, dels francesos Plasticiens volants. L'obra omplirà l'espai amb figures inflables gegants que evoquen l'univers creatiu i científic de Leonardo da Vinci.

Les migracions

Sobre les migracions i els refugiats, es faran diferents espectacles. Les 7 diferències, d'El Pont Flotant, reflexiona sobre les dificultats que sorgeixen per relacionar-nos amb persones molt diferents; Baobab, de La Pera Llimonera, mostra el viatge d'un esquirol i un bolet cercant un arbre on viure. Salüq, de Maquinant Teatre, és un muntatge de poesia visual, dansa, arts plàstiques i noves tecnologies que conten una història de migració a la Mediterrània a través de la mirada d'una nena. Refugi, de Clownidoscopio, tracta de la necessitat que té tothom de trobar un lloc al món, en un espectacle sense paraules.

El gènere

En clau de gènere, es podran veure tres espectacles. PlayOff, de La Joven Compañía, és una tragicomèdia sobre el paper de la dona a l'esport femení. La petita Capmany, de Tanaka Teatre, viatja per les tradicions populars per mitjà de l'escriptora Maria Aurèlia Capmany quan era petita. Gri-Gri, de Marionetes Nòmades, presenta al públic uns titelles de mida humana que representen dues dones, de generacions diferents, que viuen a Burkina Faso casades amb un mateix home que les sotmet.

Mirada infantil i inclusiva

La mirada infantil serà present en un bon grapat de propostes. L'aventura d'avorrir-se, de L'Estaquirot Teatre, vol motivar la creativitat dels nens i fer-los reflexionar sobre la gestió del temps. Mil bocins, de ZiPit Company, parla de resiliència i de la capacitat d'aixecar-nos quan queiem. Tahí, de Magam, posa en escena una noia que viu una aventura plena d'emocions, màgia i diversió. Una poma, un pomer, de De paper, exposa el cicle de la vida a través de cançons populars. Petit Big Blue, de PanicMap Proyectos Escénicos, anima petits i grans a reconèixer les seves emocions a través del moviment i els colors. El Senyor Petit, de Teatre a la Fuga, vol obrir la curiositat dels infants. Sabates noves, de Tian Gombau-L'home dibuixat, treballa l'afecte i la tendresa. Per la seva part, la mirada inclusiva és el tema de Superabile, de Teatro la Ribalta-Kunst der Viellfalt, on quatre actors –dos dels quals amb cadira de rodes– mostren la seva vida quotidiana i les complicacions que implica el seu estat.

Del Mercat de Projectes d'edicions anteriors arriben a la programació cinc espectacles. Ningú és un zombi, de Teatre Calànime, és un musical que fa un cant a l'amistat. Back 2 Classics, de Planeta Trampolí, és una peça de llit elàstic que fusiona el circ i les cultures urbanes. Els altres són els ja esmentats Una poma, un pomer, La petita Capmany i Mil bocins.

Dotze estrenes: els Mòbil i Gros

Les estrenes absolutes d'enguany tindran dos noms bagencs: Oops!, de Teatre Mòbil –preestrenat a Cabrianes–, que convida a viure amb optimisme. I Planeta M.Art, del clown manresà Marcel Gros, que exposa el món interior del pallasso. També, A grande floresta, de Teatro do Mar, on una tempesta canvia el curs de la humanitat; Big Bang Cuc, de Blink Flash, proposa un viatge sensorial als més petits. Italino Grand Hotel, de Companyia La Tal, que es pregunta qui renta els llençols dels hotels. Joc de cadires, de CAL Teatre, reflexiona sobre la manera com la posició que ocupem condiciona el nostre punt de vista. Quimera, de La Guilla Teatre, mostra un món sense mòbils ni Internet en el qual tot és possible. I Voilà, de Sergi Buka, un homenatge al circ. També són estrenes les obres ja comentades Boabab, Back 2 Classics, La petita Capmany i Mil bocins.

Estrenes a Catalunya

La mostra d'enguany també inclourà diversos muntatges que es veuran per primer cop a Catalunya. Calma, de Guillem Albà, busca fer-nos riure oblidant el dia a dia. Piccoli sentiment, de Tof Théatre, combina el teatre de titelles, l'art brut d'Antonio Catalano i el món sonor de Max Vandervorst. També són estrenes catalanes Leonardo, somnis i malsons, Petit Big Blue, Refugi, Sabates noves, Salüq i Superabile.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.