Des de la rebuda d'una parella amb discapacitat intel·lectual en una comunitat de veïns fins a l'experiència de dos joves que deixen el seu país per buscar noves oportunitats. Són problemàtiques que avui (18 h) faran pujar a escena a la Sala Petita del teatre Kursaal de Manresa quatre col·lectius de la ciutat, en el marc del projecte MOU-Teatre, que impulsa l'Ajuntament per usar el teatre com a eina de transformació social. L'institut Lluís de Peguera, joves de l'Espai Jove, Mosaic i Ampans han creat la seva pròpia obra, d'entre 15 i 20 minuts de durada, per parlar dels temes que més els preocupen, amb la coordinació de l'actriu Teti Canal.

Així, els usuaris d'Ampans, que ja fan teatre, en aquest cas «han estat més que actors: han triat què volen dir a la societat, el seu personatge, com es vesteixen...», explica Joan Barbé. Dos col·lectius de joves molt diferents exposen com s'enfronten a la vida. Els adolescents del Peguera demostren que són un col·lectiu estressat: dels 15 alumnes que van començar el projecte només n'han quedat tres: «Els joves volen implicar-se, però no poden. Els que queden parlaran, en un exercici d'improvisació, en nom dels que ho han hagut de deixar, tot i tenir ganes de continuar». Per altra banda, els joves de l'Espai Jove exposen què és marxar del teu país en pastera i l'experiència de l'acolliment.

Si queremos, sí se puede... és l'obra que fa temps que fa girar el grup Cúspicus de Mosaic, servei per als malalts mentals. El coordinador, Joan Carles Gimeno, destaca que «és un grup consolidat, i és un mèrit per a un col·lectiu a qui li costa tenir constància». A hores d'ara ja preparen la segona obra.