El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya Clam ha posat en valor aquest diumenge la tasca d'inclusió social que realitza l'associació Escenaris Especials de Banyoles amb l'entrega als seus membres del premi Pere Casaldàliga. Ho ha fet en una gala d'aproximadament una hora de durada a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles i que s'ha pogut seguir en directe a través de Regió7 (la pots tornar a veure en aquest mateix article).

El Premi Pere Casaldàliga reconeix anualment a una entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet notori. Escenaris Especials és una entitat que treballa amb persones amb discapacitat, autisme, trastorns mentals o en deshabituació de tòxics, per lluitar contra els estigmes d'aquest col·lectiu. El director del diari Regió 7, Marc Marcè, ha estat l'encarregat d'entregar el guardó a aquesta entitat.

Durant els parlaments, s'ha reivindicat el paper social del teatre i la necessitat que la diversitat es pugui veure reflectida als escenaris. La companyia ha agraït al Clam la concessió del premi afirmant que "ens agrada que ens mireu sense prejudicis, amb una mirada transparent i neta. Tant de bo tota la societat ens mirés així".

Escenaris Especials ofereix exercicis de cos, veu, improvisació, clown o expressivitat emocional, entre altres tècniques, per oferir als alumnes un espai de llibertat i de joc que doni valor i potenciï les seves capacitats. L'objectiu és convertir l'escenari en un espai on es vegi reflectida la diversitat real que existeix a la nostra societat.

L'associació va néixer a Banyoles fa 13 anys de la mà de la psicòloga i dramaturga Clàudia Cedo que, amb el suport de l'Aula de Teatre i l'àrea de Cultura de la ciutat, es va oferir per donar classes a diverses fundacions i centres per a persones en risc social.

Els espectacles que han estrenant reflecteixen les inquietuds dels seus alumnes amb la idea de donar-los veu respecte sobre temes que els interessen. Destaquen les actuacions del 2012 a l'estadi de Montjuïc, dins la Festa dels Súpers; el 2014, quan van guanyar el Premi al Compromís de les comarques gironines; i el 2015, amb el premi Banyolí de l'any a l'Entitat Social. Actualment el projecte atén més de 100 alumnes de 10 fundacions de la demarcació de Girona.