La 37a Setmana del Llibre en Català va obrir portes ahir a l'avinguda de la Catedral, on s'hi presentaran fins a 260 novetats editorials, amb la presència de 219 expositors (editorials, llibreries i institucions) i amb una previsió de facturació de 550.000 euros. Joan Sala, president del certamen, explicava que «l'any passat pensaven que havien tocat sostre, però enguany hem arribat a l'àtic». Sala alertava de les dificultats de mantenir La Setmana a l'avinguda de la Catedral si el districte de Ciutat Vella els limita l'espai en la propera edició. Aquest serà el darrer certamen de Sala com a president.

El gran aparador del panorama literari en català organitza 270 activitats, moltes de les quals són presentacions de llibres, com el de la manresana Gemma Camps Claramunt (1971), periodista de Regió7, que serà diumenge a la Setmana del Llibre en Català amb la seva segona novel·la, Vermell tinta (Parnass Ediciones), una ficció negra en què passa comptes amb el poder i que va treure al mercat l'abril passat. La manresana signarà a la Llibreria de la Imatge, estand 8, de les 17.30 a les 19 h.

Entre els escriptors que presentaran novetats hi ha Isabel-Clara Simó, amb La sarbatana (Alrevés); Albert Sánchez Piñol, amb Homenatge als caiguts (Rosa dels Vents); Xavier Bosch, amb Paraules que tu entendràs (Columna), i el periodista i escriptor suec David Lagercrantz, convidat internacional d'aquesta edició, i autor de La noia que va viure dues vegades (Columna), la cloenda de la sèrie Millennium. En aquesta ocasió els distribuïdors i agents culturals Margrit Lömker i Oriol Serrano recolliran el 23è Premi Trajectòria, i Cavall Fort rebrà el Premi Especial de la Setmana.

La Setmana del Llibre en Català arrenca en un moment en què les vendes creixen i la facturació de ficció d'adults i de literatura infantil se situa en els mateixos nivells d'abans de la crisi.