FROZEN ii

? Estats Units, 2019. Animació. 104 minuts. Direcció: Jennifer Lee, Chris Buck. Guió: Jennifer Lee i Allison Schroeder. Compositor: Christophe Beck. Compositor (banda sonora de la pel·lícula): Kristen Anderson-Lopez. Pantalles: Bages Centre (Manresa), Avinguda (Puigcerdà), Guiu (la Seu), Mont-Àgora (Santa Margarida de Montbui) i Yelmo (Abrera).

Disney esdevingué la fàbrica de somnis animats més influent del segle XX. Una factoria mítica que, després de superar diferents crisis, manté en el XXI el seu privilegist estatus. Una categoria que segueix gaudint perquè encara és capaç d'impulsar pel·lícules superbes com Frozen que, estrenada el 2013, superà les expectatives més generoses (artístiques i comercials) fins imposar-se com un dels clàssics indiscutibles de tota la història de la llegendària companyia. Ara ens arriba la seva seqüela. Ens podem plantejar, d'entrada, si era raonable rodar la segona part d'una obra major que fusionava prodigiosament tradició i modernita. Toy Story 2 aconseguí igualar (o fins tot superar) el títol precedent, un altre clàssic animat. Però podria Frozen II assolir la mateixa proesa? La nova cinta aplega el mateix equip tècnic de la producció anterior (els directors Jennifer Lee i Chris Buck), i narra noves aventures de les germanes Elsa i Anna, que maldaran per alliberar el seu regne de qualsevol tipus d'amenaça.

El festí audiovisual està assegurat. Els personatges (Elsa i Anna, especialment) segueixen traspuant un magnetisme irresistible, tot aportant una dimensió heterodoxa i feminista a l'esquema tradicional del conte de princeses. I el disseny formal, prodigiós,converteix cada pla en una lliçó de composició plàstica. No obstant això, Frozen II està lluny creativament de la seva predecesora perquè el guió és sensiblement inferior (no desenvolupa cap idea original) i la banda sonora tampoc té un nivell excels. Lee (la segona dona en dirigir un Disney animat) i Buck ens proporcionen una fantasia sumptuosa i càlida però inferior a l'anterior. El llistó estava massa alt, però no decebrà als amants de l'animació més distingida.