19 de agost de 2020
19.08.2020
Regió7

L'institut de Cal Gravat divulga en una web l'art de la Catalunya Central

El centre educatiu manresà dona a conèixer el treball de recerca sobre pintors que fa l'alumnat

18.08.2020 | 20:09
Alumnes i professors de l'Aula d'Arts i Lletres

La recerca sobre pintors manresans del segle XX que van dur a terme els alumnes de l'institut Cal Gravat de Manresa ja es pot consultar a la plataforma digital KmArt.0 ( kmart-0.wordpress.com), on s'apleguen les biografies i altres treballs sobre artistes coneguts i altres que no ho són tant per al gran públic. El nou projecte es defineix com «una plataforma per a la recerca i la divulgació artística i patrimonial de la Catalunya Central», i està impulsada pels professors Ovidi Cobacho i Sonia Fernández, del departament de Ciències Socials del centre.

Els estudiants de 4t d'ESO van fer durant el curs 2018-19 el projecte «Artistes a Manresa-segle XX», a través del qual van estudiar una selecció de pintors manresans i paisatges catalans del segle passat. La recerca documental i el treball de camp van generar molt material que va ser la base de l'exposició que es va fer al convent de les caputxines. Els visitants van poder admirar les obres d'art dels artistes estudiats i tenien a la seva disposició uns codis QR per ampliar la informació sobre cadascun.

El pas següent va ser la creació de l'Aula d'Arts i Lletres a l'inici del curs actual, per estudiar i divulgar el patrimoni artístic de la Catalunya Central. Els estudiants van dur a terme diverses activitats en complicitat amb entitats i institucions com el Centre Cultural el Casino, l'Associació contra el Càncer, el Convent de les Caputxines, El Taller de marcs i decoració, la Coral Cardonina, Pintures Sagrada Família, els Amics de la Seu, i els Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central. Així, van assistir a exposicions d'arts plàstiques, obres de teatre, recitals poètics i es va crear un club de lectura. A més, es van presentar publicacions, com el treball d'una alumna de 2n de batxillerat sobre les artistes manresanes, guardonat per la Universitat de Barcelona.

El confinament va aturar aquesta activitat, però es va tirar endavant un treball de camp per als alumnes d'Història de l'Art de final d'etapa d'ESO, que consistia a recollir informació sobre artistes del Bages, el Berguedà, el Solsonès i l'Anoia. Els estudiants van buscar bibliografia i van fer entrevistes a familiars i amics dels creadors biografiats. Finalment, es van redactar articles divulgatius que contenien imatges dels pintors i les seves obres.

La creació de la web KmArt.0 respon a la voluntat de posar tota aquesta informació a disposició de la ciutadania. S'hi recull una quarantena de textos sobre els artistes estudiats, entre altres materials. La voluntat dels impulsors és aprofundir en el coneixement del patrimoni cultural i artístic del territori.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.