L'escriptor gal·lès Ken Follet publicava ahir la nova novel·la, Les tenebres i l'alba (Rosa dels Vents), en un llançament mundial simultani. Un llibre que explora les «lluites de poder» en el moment en què tres grups lluitaven pel control d'Anglaterra, amb diverses actituds davant del progrés. Es tracta de la preqüela de la saga Els pilars de la Terra, el fenomen editorial que ha venut 43 milions d'exemplars a tot el món i la més llegida a l'estat espanyol després que la primera editorial l'hi rebutgés per «massa llarga». En aquesta nova entrega, Follet transporta el lector a l'any 997, en què acaba l'Edat Fosca i comença l'Edat Mitjana i Anglaterra s'enfronta als atacs dels gal·lesos per l'oest i dels víkings per l'est.

En aquella època violenta tres vides s'entrecreuen: el jove constructor de vaixells, l'Edgar, amenaçat per un atac víking; la Ragna, la filla rebel d'un noble normand, i l'Aldred, un monjo idealista que somia transformar la seva humil abadia en un centre de saviesa que tota Europa admiri. Follet, que va qualificar la Sagrada Família de «l'edifici més sorprenent del món», va assegurar ahir que la seva intenció era retratar els abusos de poder a la ciutat protagonista de les seves anteriors novel·les, Kingsbridge.

Segons Follet les seves històries versen normalment sobre individus lluitant per alguna mena de llibertat: «És un tema que m'agrada perquè significa que el conflicte dels personatges no és purament és egoista sinó que té un propòsit més gran». Per a l'autor, també en l'actualitat la supremacia de la llei és contestada: «Ara tenim governs de tot el món qüestionant la llei, no només al Regne Unit», va lamentar. L'esclavitud també és un dels altres temes de la novel·la, que ha inclòs per ser «honest» amb la història i que forma part de «la història britànica».

Contrari al Brexit, Follet va recordar el viatge que va fer amb altres escriptors britànics per fer saber als lectors europeus que els valoren «moltíssim».