El jurat del Premi Bages de Cultura ha decidit distingir aquest 2020 l'enòleg manresà Joan Soler Playà "per la seva vinculació amb el territori i els vins produïts al Bages i la promoció de la identitat vinícola de la comarca", segons ha donat a conèixer aquest dilluns Òmnium Cultural, entitat que organitza el guardó. A Soler, també se'l premiarà per la seva "aposta pel cultiu i la recuperació de varietats pròpies, el lideratge en el projecte Can Serra dels Exibis, que segueix els preceptes de l'agricultura ecològica i biodinàmica, i la recuperació de varietats antigues autòctones com la Mandó i la Sumoll. I també la implicació en la promoció d'activitats d'enoturisme com ara el patrimoni de les tines i la pedra seca".

Joan Soler i Playà va néixer a Manresa, l'any 1971. Enginyer tècnic agrícola i màster en Viticultura i Enologia per la UPC, ha estat director tècnic de Bodegues Roqueta SA i Abadal, de 1996 a 2009, any en què comença a exercir de consultor de viticultura i enologia. Actualment és director tècnic i soci dels cellers Can Serra dels Exibis i Cellers Underground. Membre fundador de la Confraria dels Vins del Bages (1998), ha estat vocal tècnic del Consell Regulador de la DO Pla de Bages des del 1998 i l'any 2015 en va ser elegit president.

En l'àmbit de la docència, ha estat professor d'Enologia i Viticultura en el màster organitzat per la FUB i l'INCAVI (cursos 2008, 2009, 2011 i 2012), professor d'Enologia al màster de Comunicació Gastronòmica a la UVIC (cursos 2007 i 2009), col·laborador en jornades de tast de vins de l'escola CETT de gastronomia a Barcelona i en la formació en sommelieria al casal d'infants del Raval, professor habitual de cursos de poda, viticultura i desenvolupament del món rural i de Viticultura i Enologia ecològica a l'Escola Agrària de Manresa (2011 i 2012), i professor de cursos de tast de vins per l'INCAVI (1992-1995).

Col·laborador de les revistes Descobrir Cuina i Cupatges i del Dossier Agrari de la varietat Picapoll (IEC), ha participat en programes de COPE Manresa i Ràdio Manresa, i també en El Suplement de Catalunya Ràdio, en la secció Laboratori de maridatge emocional, amb Natxo Tarrés, on es combinaven vins i música amb temes d'actualitat.