La cineasta Isabel Coixet assegura que el seu nou film 'Nieva en Benidorm' parteix del moment que està vivint com a espectadora de cinema i sèries. En una entrevista amb l'ACN, assegura que com a espectadora últimament li agrada que les coses la sorprenguin i que no li donin tot mastegat i que hi hagi temes molt diferents que al final encaixin. Aquesta és la base que va inspirar 'Nieva en Benidorm', amb Timothy Spall i Sarita Choudhury, i protagonitzada per un anglès trist i solitari, i obsessionat amb la meteorologia. La pel·lícula, assegura, "se centra en la part maca d'estimar, viure i passar-s'ho bé". El film arribarà als cinemes l'11 de desembre després que es canviessin les dates d'estrena arran de les restriccions per la pandèmia.

Peter Riordan és el protagonista de la nova cinta d'Isabel Coixet, un home trist, solitari i maniàtic, que té una gran obsessió pels fenòmens meteorològics. Quan li donen la jubilació anticipada al banc de Manchester, on ha treballat tota la seva vida, decideix anar a visitar el seu germà, el Daniel, que viu a Benidorm. Quan arriba a la ciutat descobreix que el seu germà ha desaparegut i que era el propietari d'un club de 'burlesque' on treballa l'Alex, una dona misteriosa que crea un fort lligam amb ell. Els dos investigaran la desaparició del Daniel. Els ajudarà una policia que viu obsessionada per Sylvia Plath i la seva presència a Benidorm als anys 50.

Coixet explica que el protagonista és una persona que fa molts anys que no li passa res i que segurament sempre ha viscut protegit per la por que li passi alguna cosa. "Quan arriba a Benidorm és el moment en què comença a viure amb totes les alegries i els patiments. Viure i prendre riscos és molt maco, però també hi ha una part dolenta", admet. La pel·lícula, assegura, se centra en la part maca d'estimar, viure i passar-s'ho bé. Això, afegeix, "és una de les poques coses que reivindico. De fet, és l'única cosa", assegura.

Peter Riordan està obsessionat amb la meteorologia. La directora apunta que el protagonista és britànic i pels britànics el temps, la meteorologia, representa fins i tot una forma de relacionar-se. "Hi ha veïns que han viscut 50 anys al mateix carrer i de l'única cosa que han parlat és del temps". Coixet creu que el protagonista és diferent perquè ell se sorprèn cada dia dels fenòmens meteorològics. "És l'únic factor sorpresa que té cada dia".

Coixet assenyala que la pel·lícula va evolucionar des del primer moment. "Vaig adonar-me que no sóc una bona directora de thrillers". La primera versió que va fer del guió tenia més de thriller i de film de misteri clàssic. En aquest cas, l'excusa que la cineasta va introduir per plantejar un misteri era la desaparició del germà del protagonista. "Com a espectadora, m'agrada que les coses em sorprenguin i que no m'ho donin tot mastegat i tenir temes molt diferents i que al final encaixin. 'Nieva en Benidorm' parteix del meu moment com a espectador".

Benidorm és un personatge més de la pel·lícula. "És veritat que hi ha alguna cosa de tendresa que em produeix la ciutat, ara l'he conegut més i he passejat als barris on viu la gent d'allà que no tenen res a veure amb el Benidorm turístic", indica.

Repartiment

La cinta està protagonitzada per Timothy Spall i Sarita Choudhury. Els acompanyen en el repartiment Pedro Casablanc, Ana Torrent, Carmen Machi, Édgar Vittorino, Leonardo Ortizgris, Marc Almodovar i Kiva Murphy.

Coixet explica que Spall és molt intel·ligent i és molt difícil el que ell fa. "Tu poses una capa a un actor, més o menys guapo, i que faci de Superman amb efectes especials i ja està; en canvi, fer de persona grisa i que sigui interessant és molt difícil i necessitava un actor com ell". Admet que quan va escriure el personatge li "preocupava molt perquè és una persona que la vida li passa per sobre i mai té iniciativa de res, i els altres personatges el van portant".

La pel·lícula va inaugurar el passat mes d'octubre la Secció Oficial -fora de concurs- de la 65 Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci).

Coronavirus

La cineasta assegura que el moment dur del confinament no podia pensar ni escriure guions. "Per a mi no és una situació inspiradora perquè penso que moltes pel·lícules i novel·les ja ho han explicat d'una altra forma". Pensa que davant "coses com aquestes tan fortes un ha de tenir una mica distància. Sóc incapaç d'escriure res que tingui a veure amb la pandèmia, sobretot perquè encara no sé ni què pensar".