Segueix-nos a les xarxes socials:

El dietari inèdit d'un emboscat de la guerra civil

Memoria.cat publica avui el relat del bagenc Valentí Ambròs

El dietari inèdit d'un emboscat de la guerra civilmemoria.cat

Primavera del 1938. Valentí Ambròs, de 17anys i futur hereu del mas del Ferran de Castellbell i el Vilar, és mobilitzat per incorporar-se a la Lleva del Biberó. Però el jove, per no haver de trair els seus principis tradicionalistes i contraris a la República, es converteix en un emboscat en companyia del seu pare, que ja es troba amagat des de l´estiu de 1936. A partir de llavors, Ambròs escriurà un diari amb les seves vivències, la quotidianitat de la vida clandestina i tot allò que passa a la comarca i al país fins a la fi de la guerra.

Un dietari fins ara inèdit al qual l´Associació Memòria i Història li ha dedica un web de Memoria.cat que es podrà consultar des d´avui a www.memoria.cat/diari-emboscat. El diari ha estat recuperat del fons d´un col·leccionista i la recerca i l´elaboració de continguts ha anat a càrrec de l´historiador del mateix municipi Genís Frontera Vila. El web també aprofundeix en el perfil dels emboscats i en l´estudi d´un informe inèdit de la Falange de Castellbell i el Vilar el 1955.

En el dietari, per exemple, Ambròs explica que en un moment de l´estiu del 1938, vora la torre del Burés, on es troba emboscat, s´hi ha instal·lat el mateix President Companys amb la seva família.

Prem per veure més contingut per a tu